Министерският съвет взе решение за определяне на "Университетска многопрофилна болница за активно лечение Софиямед" ООД - София за университетска болница.

В университетските болници се осъществяват дейности по всяко от следните направления: клинично обучение на студенти и докторанти по медицина и/или дентална медицина и/или фармация; клинично обучение на студенти по специалности от професионално направление "Здравни грижи"; следдипломно обучение на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, специалисти по здравни грижи.

По предложение на министъра на здравеопазването Министерски съвет определя кои от лечебните заведения или техни клиники или отделения, получили "много добра" или "отлична" акредитационна оценка за дейностите по клинично обучение на студенти и докторанти, да станат университетски болници. 

Определиха критериите за университетските болници

Определиха критериите за университетските болници

Такива структури ще бъдат само реално обвързаните с университет и с обучение на студенти

Предложението на министъра на здравеопазването се прави въз основа на мотивирано искане от съответния ректор на висшето училище, съгласувано с ръководителя на лечебното заведение.

С друго правителствено решение правителството даде съгласие за извършване на парична вноска в капитала на Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Пантелеймон" - Ямбол АД, гр. Ямбол.

Приемането на решението е свързано с промяна на сроковете за поетапно увеличаване на капитала на търговското дружество от 2019 - 2021 г. на 2020 - 2022 г.