Докладът на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение бе одобрен след решение на правителството.

Комисията е към министъра на икономиката, енергетиката и туризма за изпълнението на Закона за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба за 2011 г.

Докладът съдържа информация за дейността на комисията, за издадените разрешения и осъществения износ, внос и трансфер на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба през 2011 г. Също така за състоянието на системата за експортен контрол на България, както и за изпълнението на международните ангажименти на страната в областта на експортния контрол и неразпространението на оръжията за масово унищожение.

В доклада се посочва, че през миналата година комисията е издала общо 671 разрешения, от които 406 са за износ и трансфер на оръжия от територията на България.

Най-голям брой разрешения за износ и трансфер са издадени за Египет, САЩ, Индия и Афганистан. За 2011-та година е реализиран износ и трансфер на оръжия от страната на обща стойност 231 397 462 евро. Най-големи обеми по стойност са осъществени за Ирак, Индия, Алжир, Афганистан и Египет.

Издадените разрешения за внос и трансфер за територията на страната на оръжия са 265, на обща стойност 176 551 000 евро, като най-много са за САЩ, Германия, Сърбия, Чехия и Украйна.

Общата стойност на реализирания внос и трансфер за страната ни е 116 876 552 евро, като най-голяма част от осъществения внос и трансфер е от Франция, Италия, Германия, Сърбия и Полша.

По-голямата част от вноса е на изделия, предназначени за модернизацията на българската армия. Другата част е от стрелково оръжие, предназначено за продажба на вътрешния пазар и боеприпаси с цел унищожаване.

Министерският съвет представя доклада на Народното събрание, след което се публикува в интернет страницата на икономическото министерство, каквато е практиката през последните години.

Тези процедури се извършват съгласно чл. 70 от Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.

В съответствие с международните си ангажименти България ежегодно предоставя информация за износа и вноса на конвенционални оръжия както следва: по линия на Регистъра на Организацията на обединените нации за конвенционалните оръжия, за износа и вноса и от страни-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по линия на Международния обмен за малките оръжия и леките въоръжения по Документа на ОССЕ за МОЛВ и за осъществения износ на оръжия по линия на Васенаарската договореност.