Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане подписаха във Вашингтон министърът на финансите на Република България Пламен Орешарски и заместник - министърът на финансите на САЩ Робърт Кимит, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

На церемонията Кимит посочи, че тази спогодба ще даде сериозен тласък на американските инвестиции в САЩ.

Кимит изтъкна, че комбинацията между спогодбата и членството на България в ЕС е отлична база за развитието на контактите във финансовата област.

От своя страна министър Орешарски изтъкна, че спогодбата е от полза, както за българските икономически среди, така и за американския бизнес.

В договорения проект на спогодба са предвидени механизмите и начините на облагане на доходите, реализирани от местните  лица на Република България и на Съединените американски щати на територията на всяка от държавите.

Значението на споразумението между двете държави ще се изрази в две главни насоки: намаляване на данъчната тежест, понасяна от българските данъкоплатци за доходи и печалби, реализирани в Съединените щати, както и стимулиране на инвестициите от страна на чуждестранните стопански субекти, получаващи сигурни гаранции, че реализираните доходи от инвестиции в Република България няма да се облагат с данък и от двете държави поотделно.

Данъчните облекчения, които Спогодбата предвижда, са свързани с редуциране на данъчните ставки при източника за доходите от дивиденти, лихви, авторски и лицензионни възнаграждения.

Предвидено е освобождаване от облагане на някои видове лихви, между които лихвите, реализирани от финансови институции, както и освобождаване от облагане на доходите, реализирани от студенти от предоставяне на лични услуги в размер на 9 000 $ годишно или равностойността на тази сума в български лева.

В момента в България само в Американската стопанска камара има регистрирани 94 американски компании, опериращи на българския пазар.

По време на срещата си министърът на финансите на България и зам.-секретарят на финансите на САЩ обсъдиха и работата на Агенцията за финансово разузнаване на България.
Пламен Орешарски отбеляза, че превенцията на изпирането на пари и финансирането на терористична дейност остават приоритет за правителството и след присъединяването на България към Европейския съюз.

По рано министър Орешарски се срещна с Яха Каконен - главен анализатор в МВФ и Робърт Хагеман - ръководител на Мисията за България в МВФ.
Основната тема на разговора беше приключването на споразумението на страната ни с фонда. Каконен заяви, че  Международния валутен фонд ще приключи споразумението със страната ни като един успешен пример. Министър Орешарски от своя страна оцени положителната ролята на фонда за осъществяването на икономическите реформи в страната през последните  10 години.
Представителите на МВФ проявиха интерес към допълнителните мерки, които правителството ще предприеме за затягане на фискалната позиция в контекста на реализирания по-висок дефицит по текущата сметка в края на 2006 спрямо прогнозния и сигналите за допълнителни разходи в рамките на бюджетната година.

Също така министър Пламен Орешарски се срещна с вицепрезидента на Световната банка Шигео Кацу и с Ананд  Сет - регионален директор на Банката за България. По време на срещата беше направен преглед на текущото изпълнение на портфейла на Световната банка. Екипът  на Банката, който отговаря за България, представи възможностите за бъдещо сътрудничество в сферите на енергийния сектор, правосъдната, здравната и социалната системи.