Зам.-военният министър Орхан Исмаилов, който се почувства дискриминиран от патриота Валери Симеонов, не иска да се помирят със споразумение.

Петчленен състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) заседава в открито заседание по казуса.

Продължавам по общия ред”, заяви зам.-министърът на отбраната, който се яви в сградата на Комисията за защита от дискриминация.

Исмаилов не се срещна очи в очи с лидера на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов, тъй като той не дойде. Симеонов бе представляван от адвокат Дамян Иванов.

„Днес аз давам пример на моите деца как човек може да си защити името, достойнството и честта”, изтъкна Исмаилов пред медиите преди заседанието.

Членовете на комисията уведомиха зам.-военния министър за предвидена в закона възможност за помирително производство. Исмаилов обаче не пожела това, тъй като за година и половина Симеонов е имал тази възможност многократно, но не го е сторил.

Адвокатът на Валери Симеонов пък посочи, че е запознат с мнението на клиента си. По думите му, ако Исмаилов бил поискал споразумение, Симеонов щял да се съгласи.

Адвокатът на патриота възрази срещу това, че медиите заснемат заседанието. Членовете на КЗД се съобразиха и камерите бяха изключени.

На заседанието присъства и председателят на „Малки европейци” Георги Софкин, който бе облечен в тениска с тематичен призив „Не на дискриминацията”.

Припомняме, жалбата е образувана по признаци „етническа принадлежност" и „лично и обществено положение“.

През 2014 година, след назначаването на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната, Валери Симеонов оклеветява обществената му дейност до момента на назначаването му на този пост, основавайки се на признак етническа принадлежност и предизвиква негативно отношение спрямо него и турския етнос у нас, се казва в мотивите.

Валери Симеонов унижава достойнството на Орхан Исмаилов с негативни и обидни характеристики пред българското общество и създава в публичното пространство враждебна среда в качеството му на заместник-министър на отбраната, посочва още ищецът. 

В своите изказвания Валери Симеонов използвал неверни твърдения, обидни думи и квалификации, които директно пропагандират вражда и ненавист към хората от турския етнос у нас.

С подадената жалба Орхан Исмаилов иска от Комисията за защита от дискриминация да установи, че е налице дискриминационно начало и е осъществена дискриминация под формата на тормоз спрямо него от Валери Симеонов.

Журналисти ще бъдат разпитани като свидетели пред Комисията за защита от дискриминация заради казуса между Валери Симеонов и зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Адвокатите на зам.-министъра на отбраната държат на разпита им, тъй като именно медиите са отразили думите на Симеонов.

Ще бъде изискан и запис от предаване по БНТ, в което патриотът е участвал. За днес такъв бе получен, но се оказа, че е станало объркване и той е от друга дата, на която Симеонов не е участвал в предаването. Свидетелски показания ще дадат журналисти от агенции и вестници, които са цитирали изказването на Симеонов по БНТ.

Валери Симеонов е заявил, че нашият клиент е протурски агент”, посочи адвокатът на Исмаилов - Марияна Стоянова. Тя настоя патриотът да представи доказателства, след като твърди това.

Междувременно стана ясно, че Исмаилов и Симеонов ще уреждат отношенията си и в съда, но производството там е с друг предмет. Пред журналисти Исмаилов разясни, че е завел дело в Софийския градски съд, но то няма нищо общо с преписката в Комисията за защита от дискриминация. Не стана ясно за какво е делото в СГС. Още не било насрочено.

КЗД отложи заседанието за събиране на доказателства за 13 юли.