Около 50 човека се събраха на площада пред храма „Св. Александър Невски" на учредяване на гражданско движение „Орлов мост за промяна".
Янаки Ганчев подчерта, че движението ще е неполитическо, а гражданско.

Припомняме, организаторите имаха амбицията да проведат днешната сбирка в столичната зала „Арена Армеец", но финансово не успяха да намерят подкрепа, а пък и явно - предвид дошлите пред храма, залата щеше да е твърде голяма за събитието.

„Казваме три не-та на предстоящите избори - първото „не" е нелегитимност на изборите, второто „не" е на неравнопоставеност на гражданско общество и политическите партии, и третото „не" - непризнаване на резултатите от изборите", заяви Янаки Ганчев и подчерта, че преди да са стартирали изборите, движението ги обявява за нелегитимни.

Той съобщи с възмущение, че Вежди Рашидов в Брюксел е съобщил, че заради протестите щяло да се въвежда военно положение и каза, че били визирани протестиращите на Орлов мост.
„Ние не сме за анархия. Ако има промяна и това преминава през анархокомунизъм, по-добре да няма промяна", добави Ганчев.

Учредителното събрание започна с едноминутно коленичене в знак на преклонение към самозапалилия се Пламен.
След това хората започнаха да се подписват като учредители, скандирайки „Орлов мост".

„Орлов мост трябва да се превърне в орлово гнездо на 21 век, за да не може повече престъпници да управляват българите," заяви развълнуван участник в учредителното събрание.
Друг участник предложи от наименованието да отпадне Орлов мост, за да бъдат привлечени повече хора, но не бе прието.

Време е да кажем имената на олигарсите и да не позволяваме да ни разединяват, призова недоволен гражданин.
Той изрази възхищение към варненци и подчерта, че те са успели, защото правилно са посочели хората, които ги угнетяват.

Възрастен човек раздаваше листовки с призиви да бъдат отпечатани и разпространени 1 млн. трикольорни лентички за ревери с надпис - „Себе си пожертвай, България спаси. Помнете това като завет на Пламен Горанов лично до всеки един българин" пише в листовката.
На площада се забелязваше полицейско присъствие, но не засилено. Наблизо имаше паркирана линейка и пожарна кола.

В същото време - като доказателство за тоталното разцепление на протестиращите организации - 70 представители на протестиращите от 35 града се включиха във втората национална среща в Габрово, на която обсъждат бъдещите си действия.
Това са хората, известни като организатори на митингите пред министерството на икономиката в София. Те никак не са долюбвани от „лидера" на орловци Янаки Ганчев, който преди дни коментира, че те са патерица на БСП и нямат никакъв принос за смяната на правителството. Техните протести са неделни карнавални шествия, по думите на Ганчев.

Заседанието в Габрово започна с едноминутно мълчание в памет на самозапалилия се Пламен Горанов от Варна.

Пропускателният режим в зала "Дружба" в хотел "Балкан" преди това обаче стана повод за напрежение преди началото на заседанието, предаде БТА.
Достъпът до залата бе контролиран от представители на протестиращите. По думите им създадената организация е с цел да се избегне намесата на провокатори, които да опорочат действията на протестиращите.
Така те обясниха и липсата на предварителна информация за мястото на заседанието.

Участие в срещата взеха познати лица от протестите като лидерите Янко Петров и Ангел Славчев, който уточни, че подобно на срещата в Сливен, участниците ще попълнят декларации и ако има такива, които са посочили принадлежност към партийни структури, ще бъдат призовани да напуснат.