Освободиха предсрочно Венелин Димитров от длъжността заместник-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщиха от правителствената пресслужба.

Решението е взето неприсъствено. Той бе назначен за заместник-председател на Държавната агенция "Национална сигурност" за срок до 29 август 2023 г. с решение № 715/14.10.2021 г. на Министерския съвет. 

От 2019 г. до назначаването му за заместник-председател на ДАНС Венелин Димитров е служител по сигурността на "Булгаргаз" ЕАД. Бил е в Националната служба "Сигурност" (НСС)- МВР с направление на дейност "Противодействие на международния тероризъм".

През 2008 г. е преназначен в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), където работи до 2011 г. като заема длъжността началник на "Националния координационен център за противодействие на международния тероризъм". От 2012 г. до 2015 г. е директор на специализирана дирекция в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет. 

Припомняме, през октомври 2021 г, служебния кабинет на Стефан Янев освободи Николай Ненков като зам.-шеф на ДАНС, който бе наследен от Димитров. Преди това от ДАНС бе освободен зам.-шефът Недялко Недялков, който обжалва уволнението си. Съдът потвърди освобождаването му.

За седемте месеца на управлението си двата служебни кабинета, назначени от президента Румен Радев смениха всички шефове и зам.-шефове на специалните служби.

Припомняме, че още май месец служебното правителство освободи шефа на ДАНС, след като стана ясно, че двамата шефове на служби, и този на ДАР, и този на ДАНС, са си пуснали неплатен отпуск до края на мандата на служебния кабинет.