Кандидат-президентът на десницата Неделчо Беронов си е купил апартамент с компенсаторки и освен това обикаля предизборно с автомобил на Националната служба за охрана в качеството на конституционен съдия.

Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на ПГ на Коалиция за България, Михаил Миков.
Той направи изявлението си преди началото на парламентарния контрол. 

Миков добави още, че Неделчо Беронов, като председател на Конституционния съд, който по Конституция не е политизиран орган, се занимава с политическа дейност.

„Разбрахме, че между предизборните си обиколки, Беронов е свикал заседание на Конституционния съд.
Той го е направил, докато е в отпуска, по искането на един от последните преторианци на Иван Костов в съдебната система - председателят на ВКС Иван Григоров", поясни социалистът.

По думите на Миков това противоречи на Конституцията.

Той зададе и риторичния въпрос дали политически ангажираният в кампанията Беронов ще участва в заседанието на съда по етапа срещу Конституцията и срещу приетата в нея промяна за повишаване на отчетността на съдебната система.

„ДСБ и нейният кандидат се опитваха да блокират членството на България в ЕС, включително и чрез използването на Конституционния съд", заключи лидерът на лявата парламентарна група.

От своя страна лидера на ДСБ Иван Костов упрекна председателстващия заседанието Юнал Лютфи, че не е прекъснал Миков, който бил отправял заплахи към Конституционния съд.
Костов заяви също така, че изказването на Миков може да се дължи на тревога и страх от страна на БСП от десния кандидат-президент, преди още да е започнала кампанията.