От Демократична България искат оставки на ръководството на АПИ и на всички , които имат отношение към възлагането и контрола по реализацията на системата за електронна винетка.

В позиция на партийното обединение се казва, че те подкрепят електронизацията на винетките, въвеждането на електронна тол система и автоматизиране на контрола по пътищата с електронни средства, но не могат да приемат множеството нередности, които се явяват още в началото на системата.

От ДБ настояват премиерът Бойко Борисов лично да отговори на въпросите:

  1. Какви са загубите, които ще понесе бюджетът от нефункционирането на системата?
  2. Ще бъде ли глобена фирмата, разработила системата за електронни винетки?
  3. Какви проверки и последствия ще има за отговорните за този провал длъжностни лица?
  4. Как ще бъдат компенсирани тези, които вече са си купили месечна винетка за януари?
  5. Получиха ли премиите си за 2018 г. отговорните в администрацията за този проект?
  6. В какви срокове системата ще заработи реално?
  7. Какви мерки се вземат, за да не се случи същото и със системата за товарните автомобили?

От Демократична България определиха като "срамно фиаско" проблемите при закупуването на електронните винетки.

Борисов иска електронна винетка да се купува през банкомат
Обновена

Борисов иска електронна винетка да се купува през банкомат

Според премиера до 10-15 дни проблемът ще се реши

В същото време смятат че това "фиаско" е поредното доказателство за управленската невменяемост на ГЕРБ и липсата на какъвто и да било капацитет за въвеждане на електронно управление. Според демократите това е сравнително проста електронна услуга, чието изпълнение доведе до поредния унизителен за държавата ни хаос. Това не е изолиран проблем, а системен провал по цялата верига, смятат от ДБ.

Те изреждат нередностите при влизането на електронните винетки в сила от 1 януари.

Заради липса на терминали по граничните пунктове влизащите в България не могат да си купят винетка.

След като от АПИ отмениха трансформирането на хартиената винетка в електронна не е ясно какво ще стане с шофьорите, които вече са конвертирали и махнали старата винетка. От ДБ тълкуват като обикновена грешка в системата описаните от АПИ злоупотреби за трансформирането.

Не работят различните начини за плащане. Не са активни всички езици в мобилното приложение, т.е. чужденците ще учат български, изреждат нередностите на системата от обединението.

В министерството не са смятали поддръжката на винетната система след гаранцията
Обновена

В министерството не са смятали поддръжката на винетната система след гаранцията

От понеделник електронни винетки могат да се купят и на каси за плащане на сметки

В отговор на думите на шефа на системата Олег Асенов, че това била "най-сложната информационна система в България и не може всичко да се случва за миг от ДБ заявяват, че не са правени елементарни тестове, преди да се обявят за готови. Това показва начина на работа на системата.

Оказа се, че пътните полицаи все още нямат достъп до базата с електронните винетки.

"Липсва кол център, който да съдейства при възникване на проблем в процеса на покупка. Тепърва се организирал такъв. Ако някой иска да плати в брой за винетка, може да го направи само в касите на А1 и... регионалните звена на АПИ. Ако живеете на село и искате да платите кеш - няма да можете да си купите винетка. Ако поради грешка на системата за е-винетки ви вземат пари два пъти, следва нетествана бюрократична процедура по възстановяване на сумата", изреждат проблемите в електронната система от ДБ.

От ДП припомнят, че този провал идва след не по-малко срамния скандал със срива на Търговския регистър, за който все още няма нито обяснение, нито понесена отговорност.

Постоянно отлагат въвеждането на система за електронна идентификация и електронни обществени поръчки, изтъкват от ДБ.

Скандалът е съвместно с постоянни сривове на различни публични електронни системи, включително - на гранична полиция.

Чак след месец с терминали за е-винетки на всички гранични пунктове
Обновена

Чак след месец с терминали за е-винетки на всички гранични пунктове

Чужденците добре знаели как да закупят е-винетки

Демократите припомнят, че скандалът с електронните винетки става след отказа да се въведе електронно гласуване, съгласно резултата от референдума за това. Десните политици призовават вицепремиера Томислав Дончев или да обясни как точно с подобен капацитет ГЕРБ ще въвеждат електронно управление, или да признае пълния провал на тази политика и да поеме лична отговорност за него.

Въвеждането на ефективно електронно управление и гарантирането на националната кибер сигурност е въпрос на цялостна модернизация на държавата ни и осигуряване на толкова необходимите реформи и нашето общо конкуретно бъдеще.

От ДБ пишат, че ГЕРБ, дадоха изобилни доказателства за тоталната си неспособност и нежелание да реализират дигиталния преход на страната ни и да осигурят нейното заслужено място сред най-модерните общества и икономики.

Припомняме, българският еврокомисар Мария Габриел отговаря за цифровата икономика.