Основната тежест на кризата ще се понесе на плещите на 2 милиона пенсионери, на безработните хора, на хората с увреждания.

За това предупреди бившият соцаилен министър Христина Христова. Тя прогнозира, че през 2010 година безработните в България ще достигнат 600 хиляди, като се очакват и значително количество емигранти да се завърнат, съобщава БНР.

Христова разкритикува министър Дянков, който е съобщил, че през следващата година няма да има увеличение на пенсиите по т.нар. „швейцарско правило".

Бившият социален министър посочи, че това е правено през последните 9 години и по този въпрос има консенсус между държавата, синдикатите и работодателите. "Оттеглянето на държавата от това е сериозна грешка и отстъпление и то спрямо най-беззащитните слоеве от населението", посочи Христина Христова.

По думите й когато се чете Бюджет 2010 две неща се набиват на очи.
Първото е, че преразпределението на средства е повече от това, което е било за миналата година, което е и далеч от предизборната програма на ГЕРБ.

От друга страна се вижда и с просто око, че петте посочени приоритета - социален сектор, образование, здравеопазване, екология, пътна инфраструктура - всъщност не са финансирани приоритетно.