От формация "Нова Република" на Радан Кънев кани политическите сили, които ще присъстват в следващото Народно събрание, да се ангажират с Пакт за растеж без корупция.

Партията на Кънев представи конкретните действия, които политическите сили да извършат в следващия парламент. На първо място - това е въвеждането на румънския модел в прокуратурата, като предлагат главния прокурор да има двама заместници - за борба с тероризма и за борба с корупцията.

"Такава мярка, според повечето конституционалисти, изисква свикването на Велико народно събрание", изтъкна Радан Кънев и призова партиите да подпишат документ, в който да се ангажират със свикването му. От "Нова Република" настояват още подкрепилите пакта да подпишат декларации, в които се отказват от имунитетите си като кандидати за народни представители.

Настояват също 50% от данъка върху доходите и 50% от данък печалба на фирмите да остават в общините, където са изработени.

Другото им предложение е свързано с намаляване на ДДС на 9% за книги, лекарства и основни храни. Мартин Димитров обясни, че това означава сиренето от истинско мляко да е по-евтино. По думите му, тази мярка ще насърчи потреблението на по-бедните хора. Димитров изтъкна, че в повечето европейски страни има диференцирано ДДС за лекарствата, храните и книгите.

Петото предложение в Пакта за растеж без корупция е за конституционна забрана за изсичане на вековни гори и сеч в национални паркове.

"Нова Република" даде на политическите сили срок до понеделник да поемат ангажимент относно предложенията. От партията на Кънев допускат и вариант партиите да не се отзоват. Тогава ще търсят директна подкрепа от българските граждани.

Отказаха обаче да отговорят референдум ли смятат да инициират, ако това се случи. Пожелаха първо да изчакат, за да видят дали идеята им ще събере и други партии.

Не стана ясно и кои са политически сили, които очакват да се отзоват на поканата. Трайчо Трайков изтъкна, че не изключват априори никого. Въпросът е да преценят кой е искрен, тъй като преди избори всеки говорел за борба с корупцията и икономически растеж.