Омерзени сме от факта, че 30 години след демократичните промени, продължават да изпълзяват и да заемат важни държавни длъжности комунистически кадри, които не крият реваншистката си същност. Това гласи позиция на партия СДС, изпратена до медиите.

Повод за тази позиция е изказване на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков пред водещия Сашо Диков по телевизия Евроком. "Чувам нагли изказвания от бивши хора, може би ние трябва да осветим някой", каза Рашков по повод въпрос за неговата съветничка Елена Фичерова-Караиванова, уволнена от КПКОНПИ и назначена за началник на кабинета му. Тя е участвала и в създаването на партията на бизнесмена Васил Божков.

"Притеснени сме, че това се случва в европейска и натовска България. Притеснени сме, че промяната, заради която Радев вдигна юмрука си, е всъщност завръщане на тъмните времена на цензура, заплахи и разправа с неудобните и несъгласните", пишат от СДС.

Во имя Маркса, Енгелса и товарища Ленина

Во имя Маркса, Енгелса и товарища Ленина

Трима души настръхнали тази седмица от изказванията на министър Рашков, един от тях е и Сула

Те изразяват притеснение и от мълчанието на т.нар. протестърски партии.

Притеснени сме, че пред очите ни се завръщат практики, които вярвахме, че са останали завинаги в миналото.

"Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков възмути демократичната общественост с термина "бивши хора", взаимстван от болшевиките в СССР и използван от БКП, за да посочи своя класов враг - хората, унизени от режима, с отнето имущество и съсипани съдби. Хора, които са били елита на българската нация, градили с достоен труд икономиката и културата на докомунистическа България: царски офицери, адвокати, учители, духовници, собственици на предприятия, търговци, производители, земеделски стопани, дипломати и политици", пишат от СДС.

От партията не се учудват, че точно Бойко Рашков използва този термин. Той е комунистически следовател от Живково време, закърмен с идеологията и методите на ДС. Бивши комунисти няма, и назначения от Радев служебен министър го доказа нагледно, пишат от СДС.

Димитър Георгиев: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Димитър Георгиев: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Вътрешният министър не е обжалвал отнемането на достъпа

От политическата формация изтъкват, че са припомняли за лагерите на смъртта, за Народния съд, за отнетата собственост, за унищожените съдби.

Днешните събития трябва да отворят очите на приспаните! Бивши комунисти няма, те само чакат да настъпи отново техният час!

А в демократична България "бивши хора" не може да има, и всеки, който си позволи да употребява такива думи, трябва да понесе отговорността си.

На ход е Радев, обръщат се към президента от партия СДС.