Фалстарт на второто извънредно заседание на 49-ото Народно събрание в рамките на днешния ден. 

Извънредното заседание бе с точка единствена: Изслушване на заместник-министъра на енергетиката и на председателя на КЕВР Иван Иванов във връзка с увеличението на цената на тока.

За да бъде открито заседанието, са необходими 121 гласа. И при трите регистрации те не бяха събрани. 

Снимка 666019

Източник: БГНЕС

Само 111 народни представители се регистрираха за първия опит за кворум.

Председателстващият заседанието на парламента Росица Кирова даде половин час почивка, за да може липсващите депутати да се придвижат до сградата на Партийния дом. Следващата проверка на кворума бе направена в 20:15 часа.

Депутатите и на вечерно заседание, второ за днес

Депутатите и на вечерно заседание, второ за днес

ГЕРБ-СДС и ДПС искат днес да се приключи със "свободен ден" в предизборната кампания

При втората проверка на кворума отново не бе събран нужният брой народни представители, за да може да започне работа законодателният орган - регистрираха се 117 депутати. Следващата трета и последна регистрация за второто поред пленарно заседание за деня бе в 20:45 ч.

И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум, като този път само 4 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.

Припомняме, че ГЕРБ-СДС и ДПС събраха подписи и внесоха искане за извънредно заседание на Народното събрание днес във връзка с цената на тока. Това обяви на брифинг в Партийния дом народният представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, цитирана от Нова телевизия.

"Днес, ние от ГЕРБ-СДС и ДПС, внесохме в деловодството на НС искане за извънредно заседание на НС, за да можем да изслушаме председателя на КЕВР и служебния министър на енергетиката", посочи Теменужка Петкова.

По-рано от ПП-ДБ заявиха желание за извънредно заседание на парламента другата седмица за цената на тока, на което да бъде изслушан енергийният министър в Служебния кабинет Владимир Малинов. Преди това пък от БСП неуспешно се опитаха да инициират изслушване на шефа на КЕРВ Иван Иванов.

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Няма да има съществено увеличение на цената на тока

Осигурен е финансов ресурс от държавния бюджет за покриване на задълженията на Фонд сигурност на електроенергийната система