Депутатите отхвърлиха на първо четене Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, предложен от вицепремиера Меглена Кунева.

Борисов готов за корекции в пропадналия антикорупционен закон
Още...

Дори и след прегласуване „за" гласуваха само депутатите от ГЕРБ (78 гласа) и РБ (22 гласа).

Народните представители от всички останали парламентарни групи натиснаха бутоните „против" и „въздържал се".

Видимо разстроена вицепремиерът Кунева, която от рано сутринта бе в парламента, за да проследи дебатите, отказа да коментира пред журналисти в парламента решението на депутатите.

Тя стори това малко по-късно - на излизане от сградата.

Очевидно, че антикорупционният закон е уплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси и интересите на хората, които те защитават.

По този начин вицепремиерът Меглена Кунева си обясни решението на мнозинството в пленарна зала да не подкрепят Закона за корупцията.

Кунева се закани, че не е съгласна с това решение и ще продължи. „Това за мен става кауза с абсолютен приоритет", се закани вицепремиерът. В решението на депутатите тя съзря факта, че днес в българския парламент не е демонстрирана воля за борба с корупцията.

На въпроси обаче дали разчита отхвърления антикорупционен закон като вот на недоверие на парламента и дали ще подаде оставка вицепремиерът, Кунева остана мълчалива и напусна сградата на властта.

По-късно ръководството на депутатите от ДБГ излезе с остра декларация, в която се заявява, че днешното гласуване е лепнало петно върху 43-то Народно събрание.

Те дори са готови да организират протести:

„Призоваваме за засилен обществен натиск в подкрепа на антикорупционните мерки и започваме мащабна кампания в страната за мобилизиране на допълнителна гражданска подкрепа", се казва в декларацията.

Хората на Кунева обвиняват колегите си от АБВ и патриотичния фронт.

Липсата на подкрепа за закона от страна на АБВ е учудваща при положение, че това е законопроект на Министерския съвет, срещу който вицепремиерът на АБВ не е гласувал против. Възникват въпроси от какво е продиктувана промяната в позициите на АБВ - от страх или от лични интереси.

Необяснима е позицията и на част от ПФ, чиито представители подкрепиха законопроекта в комисиите, но не и в пленарната зала днес, заявяват от ДБГ.

Става ясно още, че случилото се разколебавало членовете и симпатизантите на партията в смисъла на участието на РБ в управляващото мнозинство. ДБГ ще направи тази оценка на Националния си съвет в събота и неделя и ще постави въпроса пред парламентарната група на РБ, посочват още депутатите.

Преди гласуването в парламентарна зала имаше разгорещени дебати, които прераснаха в лични нападки, въпреки призива на Методи Андреев от ГЕРБ "всички заедно да проведем битка с корупцията."

Антикорпуционният закон според ДПС, както и според Патриотичния фронт е репресивен. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и независимият депутат Велизар Енчев определиха закона като създаване на ново Гестапо".

Волен Сидеров си позволи да обвини лично Меглена Кунева в лъжи и да призове тя да бъде дадена на съд.

Лидерът на БСП Михаил Миков се усъмни, че това е поредното мъртвородено изобретение.