Да не се бавим с общия кандидат за държавен глава. За това настоя Георги Първанов.

Лидерът на АБВ Георги Първанов се включи в дискусия, организирана от фондация "Фридрих Еберт".

Той е за интелектуалец начело на държавата, но все пак трябвало да е избираема личност. Президентът не трябвало да е ляв или десен и трябвало да е социално ангажиран.

Нинова срещу Борисов на президентския вот?

Нинова срещу Борисов на президентския вот?

Нарастват опциите Бойко Борисов да се кандидатира за президент

Левицата и центърът са в цайтнот. Не трябвало да се закъснява с кандидата, алармира Първанов, който все пак уважавал допитването в БСП как да се яви столетницата на изборите.

Лидерът трябва да знае какво иска, подчерта Първанов. Ръководството трябвало да знае каква позиция защитава.

Губим време, убеден е обаче лидерът на АБВ, който предупреди, че това може да е с тежки последици, предупреди той.

Битката между лявото и дясното не е от полза за левицата на тези избори, смята Първанов. Залагало се предварителна политизация.

От тези избори можело да се трасира промяната. Затова е толкова важно да бъдем заедно на тези избори, изтъкна той. Според лидера на АБВ нужна е широка коалиция и извън лявото.

Георги Първанов прогнозира предсрочни избори на пролет догодина. Ако левицата не се обедини и тогава няма да има добър резултат.

Стана ясно, че той е засегнат от коментарите на новото ръководство на столетницата, което се заканвало, че ще покаже къде им е мястото на азбукарите. В диалог трябвало да се реши от къде да излезе кандидатът.
Влиянието на ГЕРБ ерозира, убеден е Първанов. Проблемът бил липсата на алтернатива.
Той предлага Позитано 20 да инициира разговори за изготвянето на обща управленска програма с левите формации. Червените трябвало да са отворени и към центъра.

След дискусията пред медии президентът посочи, че не иска да притиска столетницата със срокове. В рамките на юни най-късно ние трябва да обявим своята номинация или поне да я постигнем, да я сложим на масата на предварителните преговори, подчерта Първанов.

Азбукарите били отворени към останалите кандидати на другите партии в център-ляво.

Големият поврат за промяна в политиката ще бъдат президентските избори, смята лидерът на АБВ. Успехът минавал не само през обединение, но и през силна кандидатура. По думите му имало избираеми личности в център-лявото пространство, които да спечелят доверието на избирателите.

Първанов обаче не пожела да спомене имена.

На въпроса на News.bg защо смята, че ще има предсрочни избори и ГЕРБ няма да удържат властта той отговори : „Самите ГЕРБ дават сигнали в тази посока. Говорят за един хоризонт до есента. ГЕРБ след напускането на АБВ имат проблем с легитимността на подкрепата. Тя е доста променлива”.

След президентските избори много от партиите, включително и ГЕРБ, щели да поискат ново доверие сред избирателите.