Със специален полет на националния превозвач "България Ер" беше открита директната въздушна линия София-Одеса, изпълняван от, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Това стана по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов, която беше подкрепена от министъра на транспорта Ивайло Московски и министъра на финансите Владислав Горанов.

"Изпълнението на редовни полети между двете държави ще подобри транспортната свързаност, ще укрепи традиционно добрите им отношения, ще съдейства за по-активни двустранни икономически и културни връзки, както и ще облекчи бизнес и туристическите пътувания", заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

По думите му, линията ще позволи на историческите български общности в Украйна да заздравят своите връзки с родината. Освен това ще се създаде възможност учещите и работещи в България бесарабски българи да избегнат тежкото 10-12-часово пътуване с автобус.

Новата въздушна линия бе официално открита от Валери Симеонов, посланика на Украйна у нас Микола Балтаджи, заместник-министъра на транспорта Ангел Попов, главния директор на "Гражданска въздухоплавателна администрация" Станимир Лешев и изпълнителния директор на "България Ер" Христо Тодоров.