България открива консулство в Барселона. Това решиха на днешното заседание министрите от кабинета "Борисов-3", съобщиха от Министерския съвет.

За финансовото обезпечаване по откриването на консулството Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР за 2019 г. в размер до 486 211 лв., от които 16 994 лв. са по показател "Персонал".
В Испания ще има щатно консулско длъжностно лице, със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуния и Арагон.
Понастоящем живеещите в Каталуния и Арагон българи трябва да пътуват до Валенсия или Мадрид за консулски услуги.

200 души на летище София чакат полет за Барселона

200 души на летище София чакат полет за Барселона

Самолетът е трябвало да излети в 06:30, последното пренасочване - за 15:30 часа

По данни на Националния статистически институт на Кралство Испания към 2018 г. в страната са регистрирани като постоянно живеещи 125 244 българи. От тях 11 239 души, или 9% от цялата българска диаспора в Испания, са в Каталуния. Това прави областта третия най-голям приемник на българи в кралството след Мадрид и автономната област Валенсия.

Откриването на консулство на Република България в Барселона е в резултат на вътрешен анализ на МВнР и на усилията на правителството за подобряване обслужването на българските граждани зад граница. Консулството ще предостави по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за самоличност, извършване на нотариални заверки на пълномощни и декларации, както и получаване на актове за гражданско състояние.

Арестуваха Георги Семерджиев в Барселона

Арестуваха Георги Семерджиев в Барселона

До края на деня документите във връзка с ареста трябва да пристигнат у нас