Постоянното присъствие на БЗНС не признава опит за смяна на председателя Илия Зюмбилев. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на партията.

БНР информира, че в събота Зюмбилев е отстранен от поста заради лошото представяне на БЗНС на местните избори. Освен лошите му резултати начело на партията, в качеството си на областен управител не той успял да демонтира Паметник на Съветската армия в Пловдив, известен като Альоша. За нов председател на партията бил избран 58-годишния агроном Димитър Петков от Пазарджик. Той е заемал различни административни постове в областната и общинската администрации, бил е и секретар на община Пазарджик в периода 1999-2003 г. На последните местни избори е избиран за 6-ти път за общински съветник в Пазарджик. За организационен секретар на БЗНС бил избран Лъчезар Заркин - потомствен земеделец, син на журналиста и писател Георги Заркин, репресиран от комунистическата власт и убит в затвора в Пазарджик.

Постоянното присъствие на БЗНС е приело на свое заседание на 2 декември решение в тази връзка. В него се казва, че висшият ръководен орган на партията твърдо се противопоставя на опитите за разцепление и манипулация на членовете на политическата формация. Съгласно устава на БЗНС има избрано ръководството в лицето на д-р Илия Зюмбилев, всичко друго са медийни интерпретации", се посочва още в решението. Според Постоянното присъствие на БЗНС смените в ръководството за прието на заседание на Управителния съвет на партията в събота, което обаче нямало легитимност да взима такива решения, тъй като след напускането на редица членове нямало необходимия кворум.

"Всички опити уронване престижа на БЗНС и разцепление, ще срещнат силния отпор на Постоянното присъствие на БЗНС", категорични са от висшия ръководен орган на партията.

Илия Зюмбилев смени Николай Ненчев на кормилото на БЗНС

Илия Зюмбилев смени Николай Ненчев на кормилото на БЗНС

На сайта на партията още стоят данните на предишния председател