От Брюксел искат наваксване в социалната сфера, като за тази цел България реагира с представянето на правителствен акционен план.

Наред с подобряването на ефективността на администрацията планът акцентира и върху интеграцията на ромското население в страната, пише в днешния си брой германският вестник "Volksstimme", коментирайки предстоящето ни приемане в ЕС.

Липсват точни данни за броя на ромите в България, но техният брой вероятно надхвърля 10% от българското население, като повечето от ромите вегетират на периферията на обществото, коментира изданието.

През последните години пропастта между българи и роми се е задълбочила още повече отколкото във времената на социализма, като само в столицата София има около 15 ромски гета.

Ромските семейства живеят в паянтови постройки без водопровод и канализация. Най-често ромите се сдобиват с електричество посредством незаконни източници, без да плащат и лев, пише изданието.

Това от своя страна предизвиква възмущението на много - живеещи също в бедност, българи, които плащат солени суми за ток и парно.

За да се овладее неудържимата вече в много градове ситуация, от миналия месец бе даден ход на редица програми, като заедно с това в страната има десет инспекции по труда за ромското население.

Неотдавна в град Хасково за роми бяха открити курсове за ограмотяване. Като поощрение за участие в курсовете се отпускат дори и джобни пари, отбелязва "Volksstimme".

Вярно е, че това е капка в морето, но все пак е някакво начало. Липсата на образование обаче остава най-голямата спънка за интеграцията на ромите в обществените структури, категоричен е германският вестник.  

На този фон министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова самоуверено направи по радиото равносметка, че България изпълнявала точно и в срок социалнополитическите си задължения за приобщаване към ЕС.

При визита в София миналия месец също и еврокомисрят по социалните въпрос Владимир Шпидла намери похвални думи, заявявайки, че " от април България постигна много голям напредък, но заедно ние можем да направим още повече."

Шпидла похвали усилята на страната да приспособи трудовото си законодателство към европейските норми. По темата за интеграция на ромите гостът от Брюксел заяви, че това е европейски, а не само български проблем. Той даде за пример още Чехия , Словакия , Унгария и Румъния, в които този проблем също е сериозен.

Изданието коментира още, че като кандидатки за членство в ЕС, България и Румъния се намират под огромен натиск относно ромите, корупцията, съдопроизводството, администрацията, жилища или с две думи цялото общество.

На 26 септември се решава дали България и Румъния отговарят на условията, за да бъдат приети от 1 януари 2007 г. в ЕС.
На тази дата Европейската комисия произнася своята препоръки окончателно, а не с насърчителни апели, както през пролетта на тази година, завършва материалът във "Volksstimme".