Двамата изпълнителни директори на Националната електрическа компания Любомир Велков и Мардик Папазян, определиха като напълно несъстоятелни обвиненията срещу тях.

Припомняме, Велков и Папазян до дни официално ще бъдат отстранени с аргумент - лошите финансови резултати на компанията, а Тенчо Попов от БЕХ директно ги обвини в непрофесионализъм.

Според Велков и Папазян загубите на компанията за полугодието се дължат на неадекватната политика на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕВР).

Влошената икономическа среда и спада на потребление и износ на електроенергия не са позволили да се компенсират последиците от пагубната ценова политика на регулатора.

От НЕК са намалили разходите си с 53 милиона лева още през юни. През юли дори е отчетена печалба.

Ръководството на компанията още от края на 2008-а е предупреждавало за очертаващата се неблагоприятна ситуация, включително и за опасността банките-кредиторки да обявят вземанията си за предсрочно изискуеми, обясняват двамата директори.

Те питат "Къде е бил тогава специалистът по "антикризисен мениджмънт" г-н Тенчо Попов?"

Според тях Попов и всички останали, до които са пращали доклади за очакваното влошаване на финансите на НЕК, просто не са посмели да се противопоставят на популистките предизборни действия на бившия министър на икономиката и енергетиката.