36 съветници в Общински съвет Варна гласуваха на извънредна сесия "за" предсрочно прекратяване на правомощията на Борислав Гуцанов като председател на местния парламент.

Един съветник гласува "против", а един "въздържал се". За недействителна изборната комисия обяви една бюлетина. По-късно днес следобед предстои изборът на нов председател.

В декларация съветниците от групата на БСП посочват, че заседанието на Общински съвет Варна днес е незаконосъобразно.    

Изборът на нов председател на общинския съвет във Варна е в разрез с член 24. от Закона за местното самоуправление и местната администрация, това каза адвокат Елена Стоилова.

Тя уточни, че според закона правомощията на председателя на общинския съвет се прекратяват предсрочно при трайна невъзможност или системно неизпълнение на задълженията си като председател за повече от три месеца. Тези условия в момента не са налице, заяви адвокат Стоилова.

"Свикването на сесия и смяна на Гуцанов са напълно законни", според Емил Радев -  депутат от ГЕРБ и бивш лидер на групата общински съветници на партията в Общински съвет - Варна.

Той уточни, че искането за смяна се базира само на това, че Гуцанов системно не е изпълнявал задълженията си от началото на своя мандат.

Припомняме, при операция „Медузите" във Варна бяха задържани Борислав Гуцанов, Пенчо Пенчев - началник на фирмата "Градски Транспорт", главната счетоводителка на "Градски Транспорт" АД Яна Кръстева и бизнесменът Даниел Славов.

Обвинението срещу тях е за източване на общинския бюджет чрез сделки за купуване на автобуси.

Срещу Гуцанов са повдигнати четири обвинения - за участие в организирана престъпна група, за извършване на престъпление по служба, сключване на неизгодни сделки и склоняване към лъжесвидетелстване.