Депутатите одобриха текст от един от най-спорните моменти в т. нар. Закон за досиетата - списъка на българските граждани, заемащи публични длъжности, както и списъка на публичните дейности.

Така ще станат известни имената на всички сътрудници на службите, които са били или в момента са депутати или магистрати, кметове, областни управители, журналисти.

Народните представители отхвърлиха предложение на депутата от Коалиция за България Младен Червеняков от списъка с лицата, заемащи публични длъжности, за които да се обяви, че са принадлежали към бившата ДС, да отпаднат началниците на сектори и отдели в МВР, ГЩ на БА, от НРС и НСО.
Предложението беше свързано с оглед националната сигурност на страната, обясни Младен Червеняков, цитиран от БНР.

Най-много депутатите спориха по предложението на народни представители от движение "Социалдемократи", които настояват лицата с установена принадлежност, за които има доказана и обявена дейност с политическо съдържание да не могат да заемат публични длъжности.
В подкрепа на текста се обявиха СДС и БЗНС, защото според тях това е въпрос на морална отговорност и не можело тези хора сега да ръководят съдбите на други граждани.

От мнозинството заявиха, че не могат да приемат такъв тип лустрации и бяха категорични, че тези хора трябва да бъдат съдени морално. В крайна сметка залата отхвърли предложението.

Депутатите приеха създаването на специална комисия - независим държавен орган - която да разкрива, обявява и съхранява документите на ДС и разузнавателните служби на БНА.
Тя ще се състои от 9 члена, които не могат да бъдат хора, сътрудничели на тайните служби.

Народното събрание отхвърли предложението на лидера ВМРО Красимир Каракачанов членовете на комисията да не могат да членуват в политически партии.