Няма данни за образуване на досъдебно производство спрямо министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров във връзка с използването на служебното му положение за отправяне на закани за убийство и физическа разправа спрямо директора на НСлС Ангел Александров.

Това заяви на извънреден брифинг в Софийска градска прокуратура, зам.-градският прокурор Иванка Трифонова.

Трифонова потвърди, че твърдението на шефа на Булгартабак Христо Лачев, че Александров е използвал своето служебно положение да му поиска 270 000 лв. в качеството си на директор на Националното следствие, не са достатъчни за образуване на досъдебно произвоство.

Спрямо проверката на факти и обстоятелства, свързани с използването на служебно положение на Румен Овчаров и директора на НСлС Ангел Александров по отношение на делото „Топлофикация" и образуваното досъбено производство спрямо Корнелия Нинова и Татяна Шарланджиева, Трифонова каза, че проверката не е приключила, като продължава и в момента.
Ако бъде доказана вина на Ангел Алекснадров и Румен Овчаров срещу тях ще бъде повдигнато обвинение за „престъпление против правосъдието".

Главният прокурор Борис Велчев заяви от своя страна, че този скандал има много измерения, но целта на проверката е била да се установи има или няма данни за извършено престъпление.

Велчев заяви, че е знаел за заплахите, отправяни към шефа на следствието Ангел Александров преди избухването на скандала. По думите му, Александров сам предпочел да не сезира писмено прокуратурата.

Главният прокурор подчерта, че прокуратурата е такава институция, на която нито един действащ министър не може да повлияе. Същевременно главният прокурор добави, че прокуратурата не е единственият контролен орган, тъй като в страната съществуват още поне 30 държавни контролни органа.

Стана ясно още, че вчера Софийска градска прокуратура образува досъдбено производство спрямо бившия зам.-министър по бедствията и авариите Дилян Пеевски за използване на служебно положение с цел извличане на облаги от директора на "Булгартабак" Христо Лачев.

Стана ясно, че прокуратурата има очевидец за искането, отправено от Дилян Пеевски към Христо Лачев.
Иванка Трифонова уточни, че за такова деяние се предвиждат лишаване от свобода до 3 години.