Председателят на софийското БСП Румен Овчаров официално е подал оставка, предаде БНР.

На пленум на градската организация той заяви, че БСП-София има нужда от нов председател и трябва да даде знак за промяна.

Овчаров предложи до следващия пленум Комисията по организационните въпроси да изготви времеви график и механизъм, по който да бъде издигната кандидатурата на новия председател на градския съвет. По думите му, изборът може да се състои в началото на следващата година.

Същевременно Овчаров изтъкна, че има един единствен вариант, при който той може да остане председател и той е същият като през 2005-а година. Тогава на отчетно-изборна конференция бившият енергиен министър е преизбран с огромно мнозинство.

Градската организация на БСП в София обсъжда анализ за представянето на частичните местни избори в столицата.

В началото на пленума беше съобщено, че за кампанията на кандидата за кмет на столицата от БСП Георги Кадиев са похарчени 285 хил. лева, от които 206 хил. лева са били за медийно отразяване. От Градския съвет коментираха, че в сложна обстановка са успели да постигнат необходимото в местните избори.

Георги Кадиев заяви, че не вижда себе си като наследник на Овчаров.

Припомняме, на 47-я Конгрес на БСП през октомври Румен Овчаров заяви, че подава оставка като председател на градския съвет на БСП, че поема своята отговорност и призова за подражание.
За да се оттегли официално той изчака изборите за кмет, провели се в началото на месеца.