Общинските съветници от ДСБ искат преразглеждане на решението за увеличение на цената на билета за градски транспорт в София.

От името на мнозинството на общинските съветници от Реформаторския блок (РБ) изразяваме пред вас позицията си, че решението, с което бе вдигната цената на еднократното пътуване в София, следва да бъде отменено от Общинския съвет и прегласувано. Това каза на брифинг общинският съветник от РБ от квотата на ДСБ Марта Георгиева.

По-рано днес колегите им от БСП внесоха искане до Областния управител на София да отмени поскъпването на билета.

Шефовете на градския транспорт в София подадоха оставки

Шефовете на градския транспорт в София подадоха оставки

Предложилите поскъпването на билетчето на 1,60 лв

Георгиева бе категорична, че последните събития потвърждават аргументите им при обсъждането на този въпрос.

„Мисля, че достатъчно основание за това е, че и кметът на София г-жа Фандъкова загуби доверие в Центъра за градска мобилност, който е проводник на това предложение. Ние като Общински съвет не следва да се доверяваме на икономическата рамка, предложена от същия ЦГМ и същото това ръководство”, заяви Георгиева.

По думите й икономическата рамка на Центъра за градска мобилност взима предвид всички преки и косвени разходи на дружеството.

От своя страна общинският съветник Трайчо Трайков заяви, че групата е подкрепила бюджета не на последно място и заради една от стратегическите в него цели София да стане по-зелен град.

„С това решение се отива директно в противоречие с тази стратегическа цел, защото първият и незабавен ефект от такова решение, че повече хора, които не ползват преференциални условия за градски транспорт, ще се качат на колите си или на таксита, защото двама души с билет от 1,60 лв. вече става за повечето курсове същата цена като със такси”, заяви Трайков.