"Това е пълен абсурд!", неколкократно заяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в студиото на Нова телевизия по отношение на вълната от спрени обществени поръчки в различни сектори на икономиката ни.

"Има държава, има правила, които трябва да бъдат съблюдавани. Не може така. В никоя цивилизована държава не може премиерът да се бърка в работата на други държавни институции. Вие какъв бизнесклимат създавате, ако в един момент създавате поръчки, които могат да бъдат отменени?", запита реторично Дончева.

Тя бе категорична, за за процедурите по обявяване и изпълнение на обществена поръчка няма дискусия, а има закон. "Щом чистачките на аерогарата могат да извадят една герберска активистка", възмути се юристът и бивш депутат по повод обяснението в социалните мрежи на една от хигиенистките на аерогарата, които били благодарни на премиера, че са запазили работата си, защото той еднолично е отменил обявена по-рано обществена поръчка.

"Кой пусна тези поръчки, на кого, с чие съгласие? Защо някой реши, че може да отменя поръчки?", продължи с реторичните въпроси Дончева. "Това е манталитетът на водача на туземското племе и на част от масата, която може да му ръкопляска", разтълкува тя поведението на управляващите.

Бившият народен избраник, известна с прозвището си "Червената секира" обясни, че и вторият мандат на премиера Бойко Борисов е като първия. "Повсеместно назначаване на "Калинки" (името на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева стана нарицателно. Тя спечели конкурс, като представи фалшива диплома за висше образование и по-късно бе уволнена от поста - б.р.).

Дончева смята, че има назначаване и на хора с произход от бившия ъндърграунд и припомни случая с член на управителния съвет на електроразпределителното дружество ЧЕЗ - Митко Каратиста, който беше вързан с Пашата (Румен Николов - б.р.). "Сега Пашата се забелязва около АЕЦ "Козлодуй". От къде накъде чешката държавна компания ще си назначи Каратиста в борда?", продължи с разсъджденията си Дончева.

За нея спирането на обществените поръчки е с цел да се притиска голяма част от бизнеса, да се взема бизнес без никакви правила, да се разпределят обществени поръчки на точно определени хора.

"Защо сте обявили поръчки, за които нямате пари? Вярно ли е, че Влади Горанов е взел поредните 4 млрд.?", каза лидерът на "Движение 21" без да уточнява в каква валута и за каква цел е това финансиране.

Според нея за тези действия първо има външен натиск, който не е от едно място. Този натиск заплашва, че ще спре финансирането. "Не е само каналът Бойко-Юнкер или Бойко-Меркел", коментира тя.

Според Дончева спирането на обществени поръчки не е за по-голяма прозрачност и изичстване на съмненията за корупция, както твърдят управляващите. "При Бойко има един елемент на театралност, в който е изключително талантлив. Погледнете фактите назад - има чужди компании, участващи в търговете, техният канал са техните големи фирми, които са възможности за влияние, за чужди правителства", загатна политикът Дончева.

Като юрист тя представи още един нюанс от законодателната ни програма. "Вчера парламентът приел, че ще криминализира карането с прекалено висока скорост. Около 2/3 от делата у нас са за каране на коли след употреба с над 0,5%. Ако това са 2/3 от делата, и нашето правосъдие и прокуратура ще се занимават с това, кога ще се занимават с корупцията, измамите, насилниците - кога?", запита Дончева, която е и действащ адвокат.

Относно темата дипломатическите отношения между България и Турция и приканването на турски консул да напусне страната ни заради намеса в религиозната дейност на България, политикът коментира, че захлаждането в отношенията е грешка.

"Това изостряне на взаимоотношенията с Турция аз намирам за грешка. Някой погрешно тика премиера Бойко Борисов в тази посока. Много е логично, ако отстраниш един консул, да ти отговорят с реципрочна практика. Всичките им консули правят това (намесват се във вътрешната работа на страната ни - б.р.), намери начин да ограничиш действията им, отколокото да прибягваш до отзоваване", посъветва тя управляващите.

"Турция има аспирации да бъде бивша империя и ние да сме бивш вилает. Това не е спирало във времето. Ако ние сме си осигурили добър стандарт, нито населението ни ще сравнява как живеят те, нито ще помага за неща, които не са му работа", категорична бе Татяна Дончева.

Тя разтълкува сегашната външна политика на южната ни съседка като амбиция в лицето на сегашното им държавно ръководство да поставят Турция в друго геостратегическо място на съвременната карта. Те имат амбицията да се намесят в Сирия, може би са получили уверение от други велики сили, че това е правилният им път и ще срещат подкрепа. Подкрепата е по-скоро вербална, отколкото фактическа показа историята с руския самолет, смята Татяна Дончева.

Запитана за заплахата, изпратена в писмо до премиера Бойко Борисов, назначената охрана от НСО на депутата Делян Пеевски и срязаните спирачки на депутата Мартин Димитров, Дончева обясни, че не си представя как цял ден управлява автомобил със срязани спирачки. "Не знам как е технически", каза тя.

"По отношение на другите - хората, които искат да скатаят Пеевски го контролират и му сложиха охрана за контрол. Бойко Борисов играе една и съща серия - да предизвика съчувствие и закрилническо поведение от нацията", каза тя.

Според нея Пеевски и Доган са креатури по-скоро на Москва, а не на Анкара. "Това не е новост, това е старост. Може би тези хора никога не са били поставяни лично да избират, да се афишират. Партията на Местан има следните шансове - Турската държава може да реши за кого да пусне агитация. Ограничавайки голямата маса избиратели, това рязко намалява резултатите на ДПС. Чрез диаспората в Турция могат да влияят", категорична бе Дончева.

"Всеки факт и всяка група факти имат значение. ДПС трябва да понесат големи негативи във връзка с КТБ. Така че упрекът за ДПС е в основата на фалита като технически изпълнител на взривяването на банката", заяви политикът-адвокат.

Относно стоенето на банкера Цветан Василев в Сърбия, Дончева е категорична, че неговият престой там не пречи на разследването. "Той има право да не дава обяснения, дали ще е тук или там. Довеждането му тук има по-скоро психологическо въздействие върху свидетелите и лица, които тръгват да помагат на силната страна и в противоречие на закона, но като се закучи разследването започват да дават уклончиви отговори", обясни лидерът на "Движение 21".