"Поздравявам Ви за това, че, въпреки че сте толкова различни, сте заедно в името на Вашата страна България!". С тези думи се обърна папа Франциск към българската делегация, която по традиция днес е във Ватикана по повод Деня на светите братя Кирил и Методий и празника на българската азбука, просвета и култура, съобщава пресцентъра на Народното събрание.

Парламентарната делегация е водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков и в състава й са представители на всички парламентарни групи в 49-ото НС, на президентството, на изпълнителната власт, на Светия Синод на Българската православна църква и на Католическата църква.

Преди това председателят на Народното събрание разговаря "на четири очи" със Светия отец. Росен Желязков е подарил на папа Франциск ръчно везана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и Св. Климент, изработена със златни и сребърни метални конци.

Председателят на парламента се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. На него Росен Желязков е подарил албум "История на Българската православна църква".

Председателят на Народното събрание Росен Желязков честити 24 май и пожела на българите здраве, оптимизъм, вяра, надежда и любов. На този празник, който е най-хубавият за мен български празник, свързан с книжовност, духовност, писменост, с това, което все повече забравяме - общението с книгите, на този ден трябва да си пожелаваме само хубави неща. Това беше и темата за разговора ми със Светия отец, посочи той пред журналисти.

Росен Желязков разказа, че разговорът му с папа Франциск е бил много топъл. Светият отец пазел прекрасни спомени от посещението си през 2019 г. в България. В тогавашното му обръщение за мира на Земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е просто достатъчно да няма война, коментира председателят на Народното събрание.

Желязков каза, че папа Франциск е изразил радост, че има представител от всяка политическа сила.

Росен Желязков разказа, че от своя страна Светият отец му е подарил много интересна пластика. На нея има изобразено цвете и гълъб, които са "разкъсани" под формата на кръст, с посланието, че са толкова крехки и мирът, и отношенията, и толкова са чупливи, че трябва да ги пазим по всякакъв начин.

Разговорът ми с държавния секретар кардинал Пиетро Паролин беше по-политически, но пак с разбирането, че в християнска Европа най-важно е да градим мостове, коментира председателят на Народното събрание. Той посочи, че на срещата са засегнали всички важни теми, сред тях войната в Украйна и теми, свързани с Република Северна Македония. Много добре бяха запознати с последните развития в политическата ситуация в България и поощриха така, както и всички останали европейски ръководители, процесът за нормализация на политическия ни живот, допълни Желязков.

След аудиенцията при папа Франциск българската делегация присъства на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе". Службата беше водена от Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний с участието на духовници от Българската православна църква, семинаристи от Софийска духовна семинария и представители на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

По-късно председателят на Народното събрание Росен Желязков се срещна с Държавния глава на Суверенния Малтийски орден Джон Дънлап. Председателят на Народното събрание поздрави Джон Дънлап по случай избирането му за 81-ви Велик Магистър на Суверенния Военен Хоспиталиерен Орден на Свети Йоан от Йерусалим, Родос и Малта.