Ден след като на заседание на правната комисия бе отхвърлено разглеждането на Закона за антикорупция, от Асоциация "Прозрачност без граници" изразиха своето разочарование от факта, че този парламент не е успял да постигне консенсус за развитие на антикорупционно законодателство. Това става ясно от позиция, изпратена до медиите от "Прозрачност без граници".

Кунева: България пропусна шанса си да даде знак, че има воля за борба с корупцията

Кунева: България пропусна шанса си да даде знак, че има воля за борба с корупцията

От ДБГ са скептични за съставяне на правителство при това мнозинство

Настояваме, в контекста на предстоящата предизборна кампания, всички политически партии да представят своята визия за приоритетите и конкретните мерки в борбата с корупцията, се казва в позицията на неправителствената организация.

Според тях, борбата с корупцията се осъществява на декларативно, а не на практическо ниво. Доказателство за това е, че законопроектът е обсъждан и преработван почти две години без особен напредък, уверяват от асоциацията.

Дискусията в парламентарната Комисия по правни въпроси показа, че в Народното събрание няма достатъчно политическа воля за окончателното приемане на Законопроекта за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Нашето общество и партньорите от Европейския съюз получиха ясен знак, че противодействието на корупцията не е водещ приоритет за голяма част от българските парламентаристи. Имитирането на активност е най-често прилаганият подход.

На този фон не е учудващо, че българските граждани са разочаровани от непоследователните и безрезултатни политически действия, а докладите на Европейската комисия не само не отбелязват напредък, но включват и нови измерения на проблема, уверяват от НПО-то.

Те смятат, че противодействието на корупцията трябва да се осъществява чрез последователност и надграждане, вместо да започва и приключва с мандата на всеки нов парламент и всяко ново правителство.

Убедени сме, че създаването на адекватно законодателство е първата, но не единствена стъпка за ефективно ограничаване на този значим обществен проблем. Тя трябва да бъде продължена чрез целенасочени усилия и предприемане на решителни, а не имитативни действия от страна на всички институции - и от законодателната, и от изпълнителната, и от съдебната власти.

Убедени сме, че за ефективното противодействие на корупцията е нужна политическа воля и последователност на усилията, твърдят от асоциацията и призовават политическите партии, които са отправили поглед към новия парламент, да формулират и представят на обществото своите предложения за начина и средствата, с които смятат да противодействат на корупцията.