Има достатъчно време и достатъчно съгласие за най-важните промени в изборното законодателство, сред които и мерките срещу купуването на гласове.

Това заяви  председателят на парламента Георги Пирински, цитиран от БНР.

По думите му, сред политическите сили е налице достатъчно съгласие да се извършват нужните промени, които да доведат до елиминирането на манипулациите с предизборните списъци и както той се изрази „недопустимото явление купуване на гласове".

Пирински уточни, че сред обсъжданите промени е избирателните списъци да съдържат само имената на гласоподавателите и при самото гласуване да се записват единен граждански номер и други лични данни.

Така, по негово мнение, ще бъде изключено предварителното вписване на потенциални избиратели. Пирински допълни, че трябва да има достатъчно сигурност, че купуването на гласове ще бъде строго санкционирано. Според него е необходимо да има законова норма, че „всеки, който бъде уличен в подобна дейност" ще бъде преследван и подложен на наказателна отговорност.

Председателят на парламента допълни, че има различни предложения за засилване на тази наказателна отговорност и за повишаване на степента на разкриваемост на та подобни престъпления.

Пирински допълни, че 121 народни представители ще бъдат санкционирани за отсъствието си от пленарното заседание в петък, когато трябваше да бъдат гласувани промените за евроизборите. Санкцията е възнаграждението за един пленарен ден.