Зелените променят името на партията си. На 21 април ще се проведе Национално събрание, на което ще изберат новото си наименование. Това се налага след окончателното решение на Върховния касационен съд, който посочва, че преди Зелените има регистрация на друга партия с подобно име.

Това решение показва сериозни проблеми, свързани с вписванията на политическите партии, смятат Зелените и подчертават, че през 2008 г. Софийският градски съд е посочил, че по делото е представено удостоверение за уникалност на името и е приел, че е възможно партията да бъде вписана с това име. 11 години по-късно обаче използването му е забранено.

От партията заявяват, че натискът идва малко преди предстоящите избори за Европейски парламент. Те обаче са категорични, че това няма да попречи на явяването им.

Зелените съобщават, че техните кандидати за евродепутати ще бъдат част от общата листа на "Демократичната България". Това са Албена Симеонова (биоземеделец), Росен Богомилов (учител), Тома Белев (природозащитник), Васил Гюров (музикант от група "Ревю") и Даниела Божинова (експерт по пряка демокрация).

Те изтъкват, че въпреки че у нас има над 100 регистрирани партии, като често те са с близки имена с повтарящи се цели думи и изрази, това не е било проблем за съда и за тяхното съществуване и явяване на избори.

Не така обаче стои въпросът със Зелените според тях.

Въпреки че името ни е в активната политика вече над 10 години и сме участвали във всички избори в този период, съдът постанови заличаването на партията, ако не променим името си, посочват те. По тази причина от партията са на мнение, че съдът не признава "зеленото" като формат на политическата група е учредена с името "Зелените" през май 2008 г., а няколко месеца по-късно официално е регистрирана, като са спазени всички процедури и изисквания.

Зелените съобщават, че се очаква процедурата по регистрацията на новото име да приключи до лятото тази година, така че партията да може да участва на местните избори през есента.

Веднага след получаването на редакционната поща на news.bg на позицията на Зелените, се получи и прессъобщение от "Партия на зелените", в което заявяват, че техните съименници са незаконни.

Другата седмица обещават повече информация по случая, изнесена лично от председателя на "Партия на зелените" Владимир Николов.