"Ред, Законност и Справедливост" (РЗС) призовава всички политически сили да започнат незабавни консултации за свикване на Велико народно събрание.

От партията на Яне Янев смятят, че на България е нужен нов парламент след нов вот на българските избиратели, който да излъчи правителство с необходимата обществена подкрепа.

В декларация, разпространена до медиите се казва, че кризата е обхванала не само президентската институция, парламента и правителството, а почти всички власти и държавни органи.

"Затова ние считаме, че настоящото Народно събрание следва да се саморазпусне и насрочи избори за ВНС, което да извърши радикална конституционна реформа", заявяват от РЗС.

Състоянието на държавата е такова, че само най-представителният национален изборен орган може да я спаси от саморазрушаване.
Законът за избиране на ВНС е в сила. 200 народни избраници ще се излъчат по партийни листи, а 200 мажоритарно в едномандатни избирателни райони, което справедливо дава равнопоставеност на мажоритарния и пропорционалния избор, каквото е и желанието на мнозинството от гражданите на България.