Най-логичното, което би могло и трябва да се случи, е президентът да оглави лявото пространство. Това заяви бившият ръководител на ДАМС Весела Лечева в ефира на БиТиВи.

Тя добави, че не вижда друг лидер, който би могъл да обедини лявото у нас.

Попитана дали вече се водят разговори за създаване на нова политическа партия, на която начело да застане държавният глава, Лечева отговори с усмивка:

Водят се разговори, даже има врачки, оракули, които предвиждат и големи успехи и крах... Едва ли аз съм човекът, който трябва да застане начело на редицата оракули и да дава прогнози.

В края на мандата на Тройната коалиция Сергей Станишев се предовери прекалено много и предаде управлението на ДПС.
                             В. Лечева

На въпрос дали се чувства обидена от факта, че никой от БСП не я потърсил след изборите, тя отговори, че по-скоро се чувства огорчена, отколкото обидена.

Чувствах, че имам какво да допринеса за БСП, че имах идеи, които можех да реализирам. Моето присъствие в БСП не трябваше да остане незабелязано, заяви тя.

Бившата шефка на ДАМС допълни, че е усещала подкрепата на много хора, но явно тя самата не е успяла да спечели достатъчно доверие от страна на ръководството в партията.

По-важното е къде е БСП сега, изтъкна Лечева и посочи малкия брой на депутати от партията в парламента.

Всеки от нас е дал много усилия и когато имаме 40 депутата, това е тревожно, отбеляза още тя.

Като една от причините за загубата на левицата на парламентарните избори Лечева посочи състоянието на Тройната коалиция в края на мандата й и водещата позиция на ДПС.

В края на мандата на Тройната коалиция Сергей Станишев се предовери прекалено много и предаде управлението на ДПС, заяви Лечева.

Тя посочи, че това е и една от причините за големия отлив на гласове за социалистите на последните парламентарни избори. Лечева не отрече и твърдението, че в този период партията на Доган се е превърнал във водещ коалиционен партньор.

По думите й още от самото начало на съставянето на тройната коалиция за всички в нея е било повече от ясно, че това ще бъде един много труден и сложен съюз.

Запитана дали водещата роля на ДПС в края на мандата на тройната коалиция е довела до проблеми при взимането на конкретни решения, Лечева отговори: Много разговори сме водили, много решения бяха забавяни, невзимани, отлагани, именно защото трябваше да се чака позицията на ДПС...

Що се отнася до състоянието на съпруга й - Манол Велев, който беше прострелян през 2007г., Лечева не беше много словоохотлива.

Запитана дали лекарите дават надежда за неговото подобряване, тя отговори:

Моята надежда е насочена към справянето с организираната престъпност. Моят личен тест за сегашното правителство ще е да видя проснати на земята по очи, тези, който стрелят по улиците и заплашват децата ни.

Тогава ще се чувствам спокойна, каза в заключение Весела Лечева.