Президентът Георги Първанов каза, че ще подпише указите за повишаване в звание на военни от българската армия.

Това той заяви пред журналисти след матине, посветено на 90-годишнината на Валери Петров, съобщи БНР.

Не съм аз този, който прави на инат, каза държавният глава. Той посочи обаче, че вижда подобно поведение от отсрещната страна.

Първанов заяви, че държавният глава не просто утвърждава, а участва в процеса на съгласуване на назначенията - процес, в който субектите са ясно разписани, а това са президентът и правителството.

Първанов каза, че намира за неуместно, като форма на политически натиск опита да се ангажира парламентарната комисия по отбрана.

По повод изказването на министъра на отбраната Аню Ангелов, че президентът бави назначенията, Първанов определи това като "малко измислен скандал".

Според президента проблемът на армията не са пагоните и лампазите, а това че не е бил защитен бюджет, който да е достоен за въоръжените ни сили.

Припомняме, през седмицата имаше полемика между президента и военното министерство относно списъка за нови укази за повишаване в звание.

Първанов настоял пред военния министър Аню Ангелов в списъка да бъде включен и неговият съветник контраадмирал Николай Николов. Ангелов е поставил предложението в Съвета по отбрана, но то е било отхвърлено.