АБВ излезе с остри критики към министъра на отбраната Николай Ненчев и с несъгласие спрямо здравния министър Петър Москов.

На брифинг в централата си първите мъже в лявата формация, подкрепяща кабинета, Георги Първанов и Румен Петков се възмутиха от това как министърът „се разправя" с военното разузнаване. Във време, в което имаме нужда да го укрепим заедно с всички структури от сектора „Сигурност", не може да си разчистваме сметките с миналото, отсече Първанов.

Заместник-председателят на партията пък алармира, че за последните 3 дни в десет района на страната са уволнени материално отговорните лица от отделите „Снабдяване и търговия" на армията. Те не са сдали печатите, ключовете, на тяхно място няма нови назначени.
За Петков това поражда наличие на опасност, че складовете, в които се съхраняват стоки с възможна двойна употреба, боеприпаси и снаряжения, са оставени без надзор. Те биха могли и да бъдат обрани, заподозря бившият вътрешен министър, като обвини Ненчев, че не е проконтролирал случващото се. Петков изтъкна, че при такава организация, няма после защо да се чудим как българско снаряжение е пръснато из целия свят, включително в зони на въоръжени конфликти.

Недоволство проявиха от АБВ и към друг участник в кабинета - здравния министър Петър Москов. Оказа се, че партията, участваща в управленското мнозинство, е разгледала на пръв поглед предложените законови текстове от Москов в здравния сектор и е останала с редица въпроси и възражения.

С тази цел левите депутати от парламентарната група на АБВ ще викат шефа на здравното ведомство при себе си, за да им обясни възгледите си. По думите на Първанов партията му недоволства от принципа на трите стълба на здравните грижи - спешната помощ, базисния пакет и допълнителния пакет. Той е недоволен от това, че допълнителният пакет предвижда създаване на листа на чакащите, което не е морално обосновано.

Първанов и съпартийците му не са съгласни и с това здравно неосигурените да имат само 6 месеца да погасят задълженията си към системата, а пък за държавата този период да е 10 години. Президентът засегна и промените, които се предвиждат в ТЕЛК-овете - за него е нужна реорганизация, но предложеното от Москов в сферата е неприемливо за АБВ.

Бойко Борисов не търси еманципация, а закрила. Така лидерът на АБВ Георги Първанов разтълкува поведението и думите на премиера по време на работния обяд, който той проведе наскоро с членове на Американската търговска камара.
По думите му Борисов се надява някой друг да ни реши проблемите - „САЩ да спре Турция, а Европа да се разбере с Русия". Ставаме заложник в противопоставянето между Изтока и Запада, опасява се Първанов.

Той бе категоричен, че страната ни трябва сама да вземе в ръцете си решенията по важни въпроси. Ние трябва да вдигнем телефона и да се обадим и в Анкара, и в Москва, обяви Първанов по отношение съдбата на „Южен поток". Според него трябва да се окаже натиск над Брюксел и той да не ни възпрепятства в осъществяването на енергийния проект. По думите на АБВ лидера може да се обсъди вариант „Южен поток" да мине по трасето, предвидено за „Набуко".

Първанов насочи поглед и към други теми с международен привкус, а именно възможността бившият лидер на левицата Сергей Станишев да се кандидатира за втори мандат като президент на европейските социалисти. Не съм убеден, че той ще е най-добрият кандидат, заподозря Първанов, но все пак уточни, че АБВ ще се радва българин да е на този пост.

Заговорил веднъж за столетницата и бившият й лидер, Първанов се върна и към предложението, което бе отправил на БСП за съвместна работа покрай предстоящите местни избори.
Видяхме негативната реакция на „Позитано" 20, не съм изненадан, констатира експрезидентът. Той увери, че няма да води персонални спорове, но ще води дебат за новото ляво.

Първанов не пропусна да се похвали, че много леви формации - и политически, и граждански, са откликнали на призива му за единство. Той запита реторично какво ще прави БСП, ако на втори тур на местните избори един срещу друг застанат кандидат на ГЕРБ и на АБВ, както и дали ще потърсят подкрепа от АБВ, ако на балотаж са срещу ГЕРБ.

Първанов насочи поглед и към актуалните вътрешни теми, като изтъкна, че партията му стартира подписка в парламента за създаване на временна комисия в Народното събрание, която да анализира състоянието на родната енергетика и причините за него.
Той увери, че истината за сектора трябва да стане ясна и то именно в тази институция.

Обсъдена бе и темата за санирането на панелни блокове, като от АБВ подкрепят инициативата, но смятат, че за нея трябва да има контролни механизми. Стана ясно, че от партията се притесняват да не би парите за саниране да стигнат само до големите областни градове, които са под управата на една определена партия.