първановВ момента в държавата върви един полицейски сериал. Това заяви на брифинг веднага след официалната церемония по време на Седмата годишна среща на местните власти в к.к. „Албена" президентът Георги Първанов, цитиран от БНТ. Според него, хората в момента се нуждаят от добро здравеопазване, образование, ред и спокойствие, силни и стабилни общини.

По въпроса за това има ли основания за опасения за радикален ислям у нас Първанов заяви, че този въпрос ще коментират убедително компетентните органи. Президентът би желал в страната да не се допуска проникването на радикални идеи у нас, а от друга страна да не се създава изкуствено напрежение. Видно, хората са много чувствителни на тази тема, посочи Първанов.

Необходимо е по тези въпроси да се говори много предпазливо, допълни президентът. По неговите думи е проблем, че някои партии в страната съзнателно провокират напрежение, търсейки бързи, политически дивиденти. Това крие риск с оглед на предстоящите кметски и президентски избори.

Президентът Георги Първанов призова законодателната власт максимално бързо да приеме закона за развитие на местното самоуправление. Според него все още липсва национална стратегия с регионални компоненти. Въпросът е дали не вървим към силно развит център и слаба периферия, заяви още Първанов

Той се изказа против административно-териториално деление на страната под финансов натиск, съобщи БНР. По думите му, всички власти трябва да използват кризата за преструктуриране на икономиката.

Георги Първанов е на мнение, че новият избирателен кодекс трябва да отговори на въпроса дали да се забранят местните коалиции, тоест да се създават само на национално ниво. Ако това стане, ще се възпроизведе парламентарното статукво, каза още той. Президентът призова изборите да се превърнат в сблъсък на идеи, но не и конфронтация.

По думите на Дора Янкова, председател на УС на Националното сдружение на общините, три основни проблема стоят пред местното управление у нас. Общините трябва да решат как да се променят самите те, какви са взаимоотношенията им с централната власт и как ще усвояват европарите.

По нейните думи, кметовете на общини са притеснени, че стратегията за финансова децентрализация не се изпълнява. Сдружението има концепция за промени в Закона за местните данъци и такси, които биха увеличили собствените приходи в местните бюджети.

Тя е била отхвърлена от финансовия министър при обсъждането на бюджет 2011г. Това означава, че пред следващата година ще се намали делът на общините в брутния вътрешен продукт, каза Дора Янкова.

Участниците в срещата приеха текст на декларация, в която искат съдействие от народните представители. Общините искат увеличение с 6 % на парите за съхраняване на административния капацитет, по-добър механизъм за определяне на изравнителната субсидия, и  повече средства  за капитални разходи.