По традиция президентът Георги Първанов използва словото си по случай Националния празник, за да отправи силно послание и недвусмислен намек към управляващите.

В речта си, произнесена пред паметника на Цар Освободител в столицата, държавният глава призова да помним завета на възрожденците за социална държава, върховенство на закона и защита на духовността.
На традиционната церемония присъстваха още премиерът Бойко Борисов, председателят на НС Цецка Цачева, политици и общественици.

Първанов посочи, че днешният ден олицетворява международната солидарност не само заради участието на войници от множество държави в освободителната война, но и заради твърдата позиция срещу тиранията на големи умове като Достоевски, Тургенев, Юго и Макгахан.

Президентът подчерта, че свободата ни не е подарена, а е извоювана през столетията и до нея се стига когато революционната кауза става общонационална. Първанов цитира Вазов: „Той беше готов на бой, кажеш ли му: Трябва да се мре, църквата даваше попа си, школото - даскала си, нивата - орача си, майката - сина си" („Под игото" -бел.ред).

Знамена, венци и снежна виелица за 3 март
Още...

По думите му днешният ден дава възможност за равносметка и отговор на въпроса дали в момента имаме свободата, за която предците ни са се борили. Държавният глава подчерта, че наследството на 3 март ни задължава да градим силна, а не силова държава, която защитава имуществото, достойнството и живота на българския гражданин.

Георги Първанов засегна и актуалната тема за науката и образованието, като посочи, че нацията ни е била свободна преди 3 март 1878г. заради църквите и читалищата, които са били „държава в държавата". Президентът подчерта, че строителите на съвременната българска държава са положили огромни усилия за създаването на училища, научна академия и университет и не трябва да отстъпваме от пътя на духовността.

Георги Първанов упрекна днешните държавници за това, че често забравят посланието на Левски и Ботев за социална държава. Президентът цитира Ботев, според когото трябва да се равняваме по „пророците и апостолите на промените в Европа" и припомни, че стратегията „Европа 2020" е „по-социална от всякога" и страната ни трябва да я следва.

Държавният глава подчерта, че заветът на възрожденците не изисква просто да живеят в братство и мир всички религии и етноси, а да има върховенство на закона. Първанов подчерта, че то не трябва да произтича „от поредния европейски доклад", а от заветите на нашите предци.

По думите на президента историята ни е показала, че България може да бъде силна държава само когато има единение. Тук Първанов се позова на Левски: „Срещу нашите задружни сили не може да се противопостави и най-мощната стихия". Държавният глава със съжаление припомни, че след освобождението има епизоди на грозни политически противопоставяния.

Президентът припомни, че Търновската конституция е била променяна и подменяна многократно през годините заради стремежите за установяване на лична власт. Георги Първанов подчерта, че днес трябва да решим кое от миналото искаме да вземем за бъдещето - националният подем или политическата саморазправа.

Държавният глава призова да се замислим за дълбокото послание на написаното от Апостола „Народе????".