Бившият заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев проговори пред bTV за снимката с нацистки поздрав.

Павел Тенев обясни, че снимката не е отражение на неговата същност. "Ако хората видят всички снимки, ще разберат, че съм търсил друг ефект. Идеята ми беше различна", допълни той.

Тенев разясни, че снимката е направена преди 8-10 години. Той бил със съпругата си в Париж, посетили и Музея Гревен - музеят на восъчните фигури. Тогава той си направил много снимки с повечето восъчни фигури. "Предпочитам във всяка снимка да има ефект и сценарии... в повечето снимки има и хумористичен елемент", обясни той.

Зам.-министър Павел Тенев подаде оставка

Зам.-министър Павел Тенев подаде оставка

Той обяви решението си на извънреден брифинг в Министерски съвет

На въпроса как му е хрумнало да направи подобен поздрав, Тенев отговори, че е търсил хумористичен ефект във всяка една от снимките и че преди него в музея е имало група от Полша, които правили нацистки поздрави - "... къде на шега, къде не... Грешката беше, че направих тази снимка и че я качих в социалните мрежи", обясни той.

Министърът за един ден коментира, че приема доста тежко случващото се. Когато разбрал, че има публикации по негов адрес, той си помисли, че това е нормално - "... търси се новина за всеки... всеки следващ ден ставаше по-тежък и по-тежък", добави той.

Тенев разкри и че сам си е подал оставката. Той пожелал да разговаря с Валери Симеонов. Вицепремиерът го поканил в кабинета си, където двамата обсъдили въпроса. Симеонов казал, че разбира положението и че от гледна точка на политиката това е много неприятна ситуация.

Павел Тенев каза, че това е бил целият разговор между него и вицепремиера. Той отказа да коментира последвалия коментар на Симеонов, който получи голям отзвук

Припомняме, по случай оставката на Тенев Валери Симеонов заяви пред в. "Сега", че през 70-те години като студент го били завели в лагера Бухенвалд. "Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: "Подавай оставка и се прибирай на село", казал Симеонов. 

Изказвания на Валери Симеонов  скандализирали европейските социалисти

Изказвания на Валери Симеонов скандализирали европейските социалисти

Искат извинение от него и оттегляне на зам.-министър Павел Тенев

След като говорил със Симеонов, Тенев се обадил на премиера Борисов, който го подкрепил и посъветвал, че в подобна ситуация най-добрия ход е да подаде оставка. "Аз съм отговорен човек и разбирам как поставих цялото правителство в неприятна ситуация... няма нужда да наливаме повече олио в огъня. В момента имаме нужда от сплотено правителство, има нужда от време, в което да реализират идеите си в дългосрочен план", добави Тенев.

Припомняме, днес Павел Тенев трябваше да бъде обявен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Това е вторият случай на зам.-министър в оставка само за две седмици от началото на кабинета Борисов 3.

"Много ми е тежко. Семейството ми го приема много тежко... трудно ми е да обясня на дъщеря си защо някои хора говорят лоши неща за мен... Най-лошото, което чух и прочетох е, че съм фашист... аз не споделям тази философия", обясни Тенев.

В заключение бившият регионален министър посочи, че той не членува в нито една партия. Той се познавал с Валери Симеонов от 2 години и половина. "Надявах се да бъда избран като експерт... Симпатизирам на много идеи от различни партии - всичко, което е добро за България, трябва да се реализира", посочи Тенев.