Не е истина, че България не е отбелязала прогрес в сектор Енергетика, що се касае до изискванията по линия на Плана на възстановяване и устойчивост, от който страната ни чака милиарди евро от Брюксел.

Това стана ясно от изказване на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов, провокирано от въпрос на депутата от БСП Драгомир Стойнев.

Дори напротив - твърди Пеканов. Страната ни била отбелязала "огромен прогрес" по темата, въпреки че стана ясно, че от ЕК са върнали плана ни с редица забележки.

"Не е истина, че нямаме напредък, дори напротив - имаме огромен прогрес. Но ние имаме и наши червени линии. Една от важните такива е реформата в Българския енергиен холдинг", каза вицепремиерът.

Защо нямало конкретни данни и намерения от страна на кабинета, репликира Стойнев. И отговорът не закъсня - служебното правителство не искало да задължава следващия редовен кабинет да предприема неприети от него стъпки.

"Всички министерства знаят какво трябва да свършат. Не искаме да връзваме ръцете на следващия парламент и правителство и да им казваме как трябва да се случват нещата", репликира Пеканов.

От думите му стана ясно още, че освен в сектора на енергетиката, Брюксел има забележки и що се касае до контрола на главния прокурор и по-точно - да бъде създадена фигура, която да контролира главния обвинител.