Риск за парите по Плана за възстановяване и устойчивост няма и България трябва да мисли това, което ни притиска за реализацията на проектите. Това заяви бившият служебен вицепремиер по европейските въпроси Атанас Пеканов в студиото на Нова телевизия.

Според Пеканов 15 март е срок, в който трудно бихме могли да получим финално одобрение на Плана ни.

Времето обаче тече и започва да ни притиска за изпълнението на заложените реформи, предупреди Пеканов. Според него вече трябва да започнат някои от плановете да се изпълняват, включително и предварителната подготовка със законодателство в сферата на ВЕИ. Такива законопроекти трябва да започват да се внасят и разглеждат в Народното събрание.

Голяма част от реформите в този сектор са смислени сами по себе си и трябва да ги изпълним, ако искаме да имаме по-адекватна икономика на 21 век, увери Атанас Пеканов.

Във връзка с Бюджет 2022, Пеканов подкрепя предложението за диференцирано ДДС. Нямаме толкова детайлни база данни, в сравнение с други страни, където се вижда, че доста по-ниските групи са много по-засегнати от инфлацията и трябва да има компенсации, изтъкна той. Пеканов добави, че трябва да се помогне на хората, които имат наистина нужда от помощ. Атанас Пеканов не е съгласен с твърденията, че Бюджет 2022 прилича на "гръцкия сценарий". Ако дефицитът бъде удържан в тези граници, няма да е проблем, 4.1% е напълно приемлив за мен, коментира още Пеканов и обясни, че на ниво Европейски съюз тече дискусия за промяна на фискалните критерии. Според него БНБ трябва много по-активно да комуникира с бизнеса очакванията за инфлацията, която на този етап е привнесена отвън и от последната година се дължи преди всичко на скока на енергоносителите.