Служебният кабинет има ограничения във времето и правомощията. Към момента резки промени по Плана за възстановяване и устойчивост няма възможност да се правят, защото те не могат да се случат за няколко седмици. Това са дълги преговори със службите на Европейската комисия.

Това заяви служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов по време на блиц контрола в Народното събрание.

В ход е работата по отношение на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, като Пеканов разбира притесненията и грижите, но трябва да се забързат процесите и да се наваксат евентуални изоставяния. Той добави, че всички инвестиционни проекти ще се случат тогава, когато приемем нужното законодателство.

Пеканов призова депутатите да разгледат и приемат всички закони, които касаят Плана за възстановяване. Най-добрият вариант е реформите да бъдат приети и приложени, а след това да направим инвестиционните проекти, настоя той.

Всички закони и законопроекти по втория транш с изключение в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката са готови.

Пеканов разбира притесненията и грижите на работещите хора във въглищните централи у нас.

По отношение на енергийната ефективност Пеканов отбеляза, че най-добрият възможен вариант е първо да бъдат приети подобренията в съответните закони като Закона за управление на етажната собственост, който бе одобрен от Министерския съвет и съответно ще бъде входиран в Народното събрание. Разбира се, че най-добре би било този закон да бъде приет от парламента и едва след това да започне кандидатстването, така че да се вземат предвид всички промени, направени в Закона за управление на етажната собственост и всички проекти за енергийна ефективност да се реализират по най-добрия начин, каза още служебния вицепремиер по еврофондовете.