• Задържаха Боян Расате за организиране на незаконен митинг 

Пенсионери се събраха пред входа на Народното събрание с обвинения към депутатите.

Междувременно бе внесена петиция от името на пенсионерите и от представители на "Гвардия" и на "Атака" за увеличаване на пенсиите и на работните заплати.

Според очевидци ситуацията се променя непрекъснато, увеличава се полицейското присъствие и хората биват избутвани към градинката на храма "Св. Александър Невски".

Първоначално протестът започнал именно пред храм-паметника, където пенсионерите издигнали лозунги, призоваващи да получат увеличение на пенсиите си не от юли догодина, а от началото на януари.

Според наблюдатели представителите на "Гвардия" и на "Атака" узурпирали чисто социалния протест на пенсионерите, превръщайки го в политически.

В същото време на митинг в Стара Загора стотици членове на Българския народен пенсионерски съюз също протестираха срещу ниските пенсии и унизителните си старини.


В декларация до президента те настояват Георги Първанов да наложи вето върху Закона за бюджета в частта за осъвременяване на пенсиите от 1 юли 2007 г.

Също като пенсионерите в София пенсионерите в Стара Загора настояваха за увеличение на пенсиите от 1 януари.

Възрастните хора поискаха и да се върнат по-евтините киловати ток - нощна тарифа ток 40 киловата и дневна 75.


Ораторите призоваха към масови протести и гражданско неподчинение до свалянето на правителството, което определят като продажно и подвластно на чужди интереси.