Българска асоциация на пенсионерите може да съди държавата в Страсбург заради ниските пенсии. За това предупреди главният секретар на асоциацията Димитър Кисимов по време на пресконференция във връзка с предизборните обещания и постигнатите резултати от преговорите между управляващите формации - ГЕРБ и "Обединени патриоти" .

"Ние имаме право на по-достоен живот. Търпението ни е изчерпано. Ще използваме всякакви начини, включително и протести. Ще заведем дело в международния съд за нашето право на един по-достоен живот", заяви Кисимов.

По думите му досега не сме попаднали на истинския държавник, политик, който да гледа първо на цялото население. Той бе категоричен, че утре ще проследят внимателно първото редовно заседание на парламента.

"Това, което се говореше преди изборите, бе съвсем друго от това, което се получи като договореност между двете политически сили ГЕРБ и Обединените патриоти", коментира още Димитър Кисимов.

Над 76% са с основни размери на пенсиите под линията на бедността, одобрявана от Европейската комисия (ЕК) за 2014 година (бел. ред. това е последната година, да която има публикувани данни за линията на бедност).

Минимална пенсия от 200 лв. до края на годината

Минимална пенсия от 200 лв. до края на годината

Минималната работна заплата пък ще стане 650 лв. в рамките на мандата

Кисимов коментира, че в така предложената програма за управление няма нито едно изречение за стандарта на живот, който би трябвало да е приоритет през последните 20 години на политиците.

По официални данни на НОИ към 31 декември 2016 г. 23,4% от общия брой на всички пенсионери са с пенсии 161.38 лв.; 40,2% до 200 лв.; 65.8% с пенсии до 300 лв. и 68,10% с пенсии до 314 лева.

Докторът на икономическите науки Димитър Нинов коментира, че освен силно занижените размери на пенсиите, равнището им е значително по-ниско в сравнение с разполагаемите доходи. По думите му никъде не се говори за преизчисляване на пенсиите, никъде не се споменава тази социална несправедливост. Пенсионерите поискаха ежегодно преизчисляване на заварените стари пенсии на основата на средния осигурителен доход през предходната календарна година, тъй като прилаганото досега швейцарско правило довело до изоставане на старо отпуснатите пенсиите в сравнение с новите пенсии.

Пенсионерите настояха също за въвеждане на символично платено здравеопазване на навършилите 65 години.

"Голяма част от пенсионерите са без зъби и при тези ниски пенсии не могат да си закупят протези или ченета, за да се хранят нормално", категоричен бе Нинов.

Третото искане на пенсионерите е за възстановяване на силно заниженото от Кодекса за социално осигуряване равнище на пенсиите.

Проф. Николай Алтънков, преподавател в Калифорнийския университет, заяви, че икономиката ни се движи по комунистически принцип - на предлагането, а не на търсенето, както и характерно за развитите икономики. Според него тези пари, които ще се дадат на хората, ще се върнат четирикратно в бюджета.

Той даде пример, че 132% е вътрешен дълг на Италия спрямо БВП.