Представители на Обединения съюз на пенсионерите внесоха в Министерски съвет и Министерството на труда и социалната политика протестна декларация с техните искания, предаде БНР.

В станалия вече традиционен протестен митинг, хората от третата възраст отново настояха за отмяна на точковата система за пенсиониране. Председателят на Обединения съюз на пенсионерите Сава Гърбозанов заяви, че трябва да се възстановят всички пенсии, отпуснати по стария закон, плюс реалният стаж над 25 години.

Част от исканията на протестиращите са най-ниската пенсия да започва от 150 лв., 50 % намаление по БДЖ, безплатно погребение и градски транспорт и 20 % по-висока пенсия за вдовците.

Освен това те отправиха искания, след като се възстановят пенсиите от 1 юли 2007 г., да се индексират, съгласно инфлацията с предстоящата година.

Пенсионерите настояват още за безплатно лечение във всички болници в страната. Те се обърнаха към управляващите с призив "Помислете разумно и дайте отговор до 14 март 2007 г. ако е отрицателен - ще използваме всички законни средства за протестни действия в цялата страна."