Ние не се различаваме много от "Атака", обяви кандидатът за президент Петър Берон.

Той поясни, че въпросът е в личностите - едни избиратели могат да не го харесват и за това да предпочетат Волен Сидеров, други пък могат да не харесват лидера на Атака, но да симпатизират на идеите.

На въпрос на водещия Кориторов в предаване на Нова Телевизия дали Берон не се кандидатира само заради желанието си да седне в креслото на Желю Желев, лидерът на Защита отговори, че това е креслото на държавния глава.

Той подчерта, че от както е в парламента, заедно със Стела Банкова отстояват непрекъснато две основни неща - национално достойнство, суверенитет, а освен това ще се борят за благоденствие и сигурност.

На въпрос как би коментирал изказването на Сидеров, че Берон е „натиснат клавиш", за да отклони гласове от Атака, Берон бе категоричен, че няма намерение да коментира коментара на някой друг, тъй като това е недостойно.

Той обясни, че е разбрал за кандидатирането на Волен Сидеров от вестниците, че него никой не го е питал, нито пък  се е консултирал с него. Той уточни, че едно е партия Атака, друго са патриотичните кръгове и коалиция Атака.

Запитан дали не смята да напусне групата, след като се кандидатира, Берон отговори, че принципите са си принципи. От друга страна обаче той подчерта, че някои от обещанията, които дават кандидат-президентите са прах в очите на хората, а не трябва да се подценява интелигентността на избирателите.

По отношение на критериите, посочени в медиите, че президентът трябва да е млад, богат и силен, Берон отговори, че е душевно млад, че не е богат в материалния смисъл на думата, но пък е духовно богат.

За критерия сила, той заяви, че е готов да покаже на всеки, който иска колко е силен. На въпрос дали тези критерии отговарят и на Стела Банкова, Берон подчерта, че нейната приемна е отворена всеки ден.
Тя ходи с една голяма чанта, пълна с молби и искания. Самата Стела Банкова в телефонно интервю обясни, че предпочита избирателите да я преценят по делата. Тя бе категорична, че политическа култура е нужна, но зададе риторичния въпрос колко би струвала една такава култура, ако политикът не е направил нищо за хората. 

На въпрос на водещия Коритаров какво става, когато и вицепрезидентът не може да замести президента при определени обстоятелства, Банкова отговори, че решението се взима от председателя на Народното събрание и от други институции.

Берон допълни отговора й, уточнявайки, че под други институции се има предвид народът.

Берон заяви, че институцията „вицепрезидент" е излишна, но добави, че Стела Банкова ще бъде прекрасен вицепрезидент.

На въпрос за кого ще гласува на втория тур, Берон отговори, че ще даде вота за себе си. Той заяви, че „най-читавият съм аз."