"Регулаторните органи, които са създадени със специален закон, дават някакви дребни суми на средния управленски ешелон и на служителите, а висшият ешелон си разпределят тлъсти бонуси".

Това заяви пред БНР бившият депутат Петър Славов, който сега е в Клуб "Просперитет". От клуба на 8 декември изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Кирил Ананиев и до ръководителя на АДФИ, в което им напомнят как се раздават коледни бонуси във време, което не зависи от пандемии и кризи.

Държавните регулаторни органи разполагат със самостоятелни бюджети, тъй като са създадени със самостоятелен закон.

"От реализирани икономии им остава някаква сума в края на годината, но това не значи, че тя трябва да бъде похарчена по подобен начин", каза Славов.

Той припомни за и за писма на министъра на финансите до всички държавни ведомства, в които той апелира за икономии, за да може да се подпомогне здравната система и Министерство на здравеопазването за справяне с пандемията.

В края на 2019 година членовете на ЦИК са си раздели 16-а заплата, т.е. четири допълнителни заплати. Според Славов на заседание на ЦИК от края на ноември 2020-а са чули това писмо, но са решили да спазят традицията. "А ако нещо им остане, да го дадат за работещите на първа линия в борбата с пандемията", каза Славов.

Той смята, че АДФИ трябва да се намеси, защото по закон ЦИК не могат да определят собствените си възнаграждения, по смисъла на Изборния кодекс. 

Отпуснаха над 5 млн. лв. за бонуси на директори на училища и детски градини

Отпуснаха над 5 млн. лв. за бонуси на директори на училища и детски градини

Дават и над 300 хил. лв. за обучение в защитени специалности и за задължително предучилищно образование на 4-годишните

"Много ясно трябва да се провери дали въобще законосъобразно са раздавани тези допълнителни заплати, бонуси или каквото са, а отделно след това да коментираме дали е морално и допустимо в тази ситуация да правят това тези държавни чиновници", каза Славов.