В България голяма част от младите не работят и не учат, което се дължи на каскади от кризи. Това стана ясно от коментара пред БНТ на евродепутата Петър Витанов.

Голяма част от младите разчитат на доходи от родителите си, които работят в чужбина. Витанов смята, че младите не се чувстват представени в политическия живот и не гласуват. Едва 1% от тях участват в българската политика. Дефицит на социалистите, по думите му е, че акцентират твърде много върху пенсионерите, а загърбват проблемите на младите. Според него пенсионерите не се интересуват толкова от добавките върху пенсиите, а от бъдещето на внуците си.

Петото място няма как да е успех за БСП, изтъкна Витанов. Въпреки хартиената бюлетина има спад в резултата на партията и е с минус двама депутати спрямо предходните избори. Левите хора в България не се отъждествяват с БСП. Партията трябва да се върне там, където й е мястото - на първа политическа сила и тя го може, подчерта евродепутатът.

Имахме рецепта за това, изтъкна той. Моторът на промяната са младите хора, убеден е Витанов. По мнението му столетницата трябва да поеме курс на консолидация. Трябва да се търсят партньорства не само с левицата, а отвъд нея, подчерта социалистът. Водихме най-хомофобската кампания от последните години насам, смята Витанов. Партията си играела със страховете на хората като войната, а темата за джендър идеологията можела да предизвика само смях. Теми за партията трябвало да са младите хора и борбата с корупцията.