От едната страна имаме една сглобка, едно управление, което не удовлетворява очакванията на гражданите, което се потвърждава и от социологията, а от другата имаме една институция, една крепост на нормалността.

Така описа изострилите се напоследък отношения между президентството и "некоалицията" евродепутатът от ПЕС/БСП Петър Витанов.

Според него е напълно нормално и логично президентът Радев да не бъде неутрален в настоящата ситуация, а да заеме категорична политическа позиция.

"Второ показно поръчково убийство в рамките на 6 месеца, гешефти от най-елементарен порядък, свързани с избора на конституционни съдии, ротация, имотни скандали, сделки, корупция... Какво означава това, че една институция трябва да мълчи пред очевидното ли? Мисля, че е най-нормално президентската институция да вземе отношение", каза Витанов пред Националната телевизия.

Президентската институция е "последната крепост" срещу сглобката, която пък от своя страна е станала "крайно нелицеприятна" в очите на българските граждани, посочи евродепутатът. Освен това - именно Радев се очертава като единствената политическа алтернатива, а с оглед на предстоящата ротация изобличаването от страна на "Дондуков" 2 щяло да продължи. И не на последно място - заклинанията за евроатлантизъм от страна на представителите на сглобката вече не помагали, затова се търсел враг.

Румен Радев чува хор на страха заради нова политическа партия

Румен Радев чува хор на страха заради нова политическа партия

Отказа да коментира г-н "Магнитски"

Напълно естествено е да има политическа алтернатива, за каквато заговори преди дни президентът, отсече Витанов, но подчерта - това нямало да бъде политически инженеринг.

"Това не се прави по изкуствен път, това са процеси, които узряват и ферментират в българското общество. И това имаше предвид президентът. Ако ме питате дали тези процеси са узрели - категорично да. Защото пак видяхме поредно доказателство в социологическите изследвания, че хората чакат алтернатива."

Очевидно обаче въпросната алтернатива няма да бъде около комитета за референдума за запазване на 3 март като национален празник, посочи Витанов, който бе и в основата на инициативата. А комитетът имал една-единствена цел - да запази националния ни празник. Нямало и конспирация около това, че марката "3 март", както стана ясно, е запазена от Весела Лечева, категоричен бе той.

"Когато започнахме инициативата запазихме имейл, запазихме и името. И го запазваме поради една много проста причина - защото в България сме се нагледали на политически двойници. И това беше акт, който да предотврати евентуална бъдеща злоупотреба с инициативата", обясни социалистът.

Инициативен комитет 3 март се основава първо по области

Инициативен комитет 3 март се основава първо по области

70% искали 3 март, но подписката за референдум би била техническа трудност