Освободеният наскоро - при съкращенията на зам.министри - Георги Петърнейчев е назначен за нов областен управител на Пазарджик.

Освен там нови областни има и във Варна - Христо Контрев, и Добрич - Ердинч Хаджиев.

Освободени са досегашните областни управители Петър Кандиларов, Динчер Хаджиев и Ангел Чолаков, предаде БТА.

Настоящият зам.-областен управител на Търговище Свилен Василев е назначен за временно изпълняващ длъжността, считано от 15 юни 2008 г.

От същата дата поста напуска сегашният областен управител Петър Карагеоргиев.

Георги Петърнейчев е роден през 1949 г. Завършил е НСА - София със специалности „Автомобилизъм" и „Педагогика". Професионалната си кариера е започнал като механик в ДАП - Пещера, за да достигне до длъжността директор на предприятието. След това е бил генерален директор на „Пещера Транспорт", кмет на Пещера, народен представител в 40-ото Народно събрание. Последната му длъжност е заместник-министър на транспорта. Георги Петърнейчев е заслужил майстор на спорта и 7-кратен шампион по автомобилизъм.

Ердинч Хаджиев е роден през 1961 г. Завършил е Висшия медицински институт във Варна. Работил е като общопрактикуващ лекар до 2005 г., когато е избран за депутат в 40-ото Народно събрание. Бил е член на парламентарните комисии по здравеопазване и околна среда и води.

Адмирал Христо Контров е роден през 1938 г. Завършил е ВВМУ - Варна и се е обучавал във военната академия в Санкт Петербург. От 1959 г. служи във Военноморски сили, като от 1995 г. до 1998 г. е командващ на ВМС. След това е бил главен координатор по търсене и спасяване на море и общински съветник във Варна.

Свилен Василев е роден през 1952 г. Има висше икономическо образование. От 2005 г. е заместник-областен управител на Търговище.

Припомняме, министър-председателят Сергей Станишев обяви след оперативното заседание на правителството миналата седмица, че зам.-областните управители от 94 стават 70.