Назначавайки двама заместник-министри в Министерството на регионалното развитие и благоустройството против волята на титуляра на ведомството Гроздан Караджов, премиерът Кирил Петков създава условия за корупция в пътното строителство. Това обвинение към министър-председателя в оставка отправи на брифинг в кулоарите на НС председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Понеже бившият премиер Кирил Петков през цялото време говори за борба с корупцията, обвинява останалите политически сили и прави отвратителни намеци към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, сега ще ви кажа факти. Петков еднолично е създал корупционна среда в МРРБ, след като ние излязохме от управлението. Опитва се да овладее МРРБ и вече го е направил", каза депутатът.

Караджов призова за пълна проверка на всяко ведомство

Караджов призова за пълна проверка на всяко ведомство

ПП се държали така, сякаш властта им принадлежи

"В министерството има пари за строителство на инфраструктира и ВиК и целта е да се овладеят паричните потоци. Беше обвиняван Караджов, че с парите ще се правят далавери без да обяснят как. Той уволни всички зам.-министри, сложи двама негови човека, на които е дал правомощия да управляват парични потоци. Петков издава абсолютно незаконна заповед, с която забранява в МРРБ да изпалщат суми над 900 млн. без специално одобрение на правителството", обясни недоволството си Йорданов.

В следствие на тези промени министерството е подало жалба, добави той, неуточнявайки къде е била подадена въпросната жалба обаче. Както и от кого - но по всяка вероятност инициатор е бил Гроздан Караджов, а сигналът е бил входиран в прокуратурата.

Чрез новите правила се създавала среда за корупция, категоричен е Йорданов. "Тук влизаме в ситуацията - вие сте пътностроителна фирма, а аз съм Кирил Петков през назначения от мен министър. Тази фирма е сключила съответен договор с ясни правила. Ако например трябва да получите 1000 лева, то получавате 500, а останалата сума трябва да я позволи заместник-министъра, тоест Кирил Петков. И за да си получи парите, фирмата трябва да се разбира с този човек. Това е абсолютно незаконно решение."

Освободиха от поста трима зам.-министри в МРРБ

Освободиха от поста трима зам.-министри в МРРБ

С друга заповед на тази длъжност е назначен инж. Ивайло Стайков

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" даде съвет и на представителите на медиите - да направят проверка на назначените от Петков заместник-министри.

"Единият се казва Ивайло Стайков, а другият Александър Стоянов. Проверете в какви фирми е работил Александър Стоянов, който е назначен лично от Кирил Петков. Вижте дали са нямали нещо общо с тази схема, по която са били източвани пари през ТРП-тата (договорите за текущ ремонт и поддръжка). Просто проверете в какви фирми е бил. Казвам ви да проверите на кого са собственост. И ако, колеги, тази журналистическа задача, която ви моля да извършите, е много тежка, ще го направя вместо вас, ще изкарам документацията", влезе в ролята на разследващ журналист Тошко Йорданов.

И отново се възмути: "И когато някой говори за корупция и задкулисие, дали не е точно той човекът, който го прави? В случаят е точно така. Премиерът, бивш, назначава хора със съмнително минало, назначава ги да правят плащания в нарушение на закона и създава идеална среда за корупция - да ходят фирмите, да си плащат процента или да сключват договори за юридическа помощ с една конкретна фирма - Джингов, Джангов или каквато беше."

Асен Василев праща ДНСК и АДФИ да проверят всеки километър пътно строителство

Асен Василев праща ДНСК и АДФИ да проверят всеки километър пътно строителство

Докладът ще бъде внесен и в прокуратурата, и в Народното събрание, което трябва да гласува закон за търпимост