В деня на официалния празник на Академията на МВР тържествено бе открита учебната 2006/07 година и бяха посрещнати първокурсниците.
След оспорвана кандидатстудентска надпревара 145 отлично представили се девойки и младежи за първи път облякоха курсантските униформи и застанаха в строя под знамената.

Официални гости на празника бяха министърът на вътрешните работи Румен Петков, заместник-министри и представители на политическия кабинет, главният секретар на МВР главен комисар Илия Илиев, директорът на Национална служба "Полиция" главен комисар Валентин Петров, директори на национални и териториални структури и дирекции в МВР.

След тържествен преглед на строя и издигане на знамената, ректорът на АМВР доц.д-р Румен Марков поздрави присъстващите и отбеляза, че "в 37-годишната история на единственото специализирано висше учебно заведение за подготовка на кадри за МВР хиляди наши възпитаници усвоиха не само професионални знания, но и формираха твърда воля и категорична решимост да отстояват справедливостта и утвърждават върховенството на закона".

"Добрите образователни традиции, натрупаният ценен професионален опит от поколенията служители, знанията и ерудицията на преподавателите гарантират едно високо ниво на обучение", подчерта министърът на вътрешните работи Румен Петков в своето приветствено слово.

„Дълбоко вярвам във вас, скъпи курсанти, във вашия младежки порив да се доказвате и усъвършенствате, да внесете своя принос в дейността на МВР по укрепване на законността. Не забравяйте, че вие ще имате уникалния шанс да работите за България, като неделима част от обединена Европа", посочи Петков.

Той изрази сигурност, че курсантите в Академията ще бъдат подготвени за това, защото обучение им е изцяло съобразено с международния опит и практики.
Гаранция за това са успешно приключилите международни проекти на МВР с цел въвеждане на нов тип обучаваща система и даване на възможност на служителите в МВР да изпълняват своите функции по същите направления и стандарти като техните колеги от Европейския съюз", заяви министър Петков.

Според него новият стил в обучението е сигурен знак, че българската полиция ще може да отговори на изискванията за изграждане на зона на свобода, сигурност и правосъдие.

След официалната церемония министърът и придружаващите го лица, гости и журналисти разгледаха демонстрационната експозиция на техническите средства, получени от Академията на МВР по приключилия наскоро проект на Национална програма ФАР "Институционалното изграждане на АМВР и повишаване качеството на обучението", осъществен в партньорство с Република Франция.