БСП още не са взели крайно решение да върнат хартиената бюлетина, апропо, предложение на самите социалисти, а в момента са на вододел, рискувайки да се превърнат отново в партия на статуквото.

Увереност в това изрази пред бТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Експремиерът нееднократно преповтори предложението си към БСП - да подкрепят предложенията на ПП и ДБ за възможност за външен одит на изборния процес с машини преди, по време и след изборите, който да изчисти всякакви съмнения за манипулации.

Техническо правителство с точно разписани точки за работа иска Борисов

Техническо правителство с точно разписани точки за работа иска Борисов

Лидерът на ГЕРБ се съмнява, че ПП и ДБ ще могат направят на малцинството

"Този уикенд да размислят как да одитират вота, да не се връщат към хартията и чувалите с бюлетини", призова доскорошните си коалиционни партньори Петков.

Да се манипулират изборите и откраднат парите на хората - това била целта на ГЕРБ и ДПС, съзря още той.

"В момента ги е страх от това, че за 60 дни показаха пълна немощ за съставяне на правителство, и сега искат да си гарантират добра позиция, като единственият начин е да манипулират вота."

Повече от 11 часа продължиха дебатите по Изборния кодекс

Повече от 11 часа продължиха дебатите по Изборния кодекс

Гласуването ще се проведе на следващо пленарно заседание

Съпредседателят на ПП отново отрече да е предлагал задкулисна сделка на председателя на ПГ на БСП Георги Свиленски, каквито обвинения последният оправи от парламентарната трибуна. "Такъв разговор съм водил и с г-н Свиленски, и с Корнелия Нинова и то много пъти. Представете си каква тайна е било, щом са чули 2 реда (депутати от БСП). Моята молба беше ако се чувстват несигурни да подкрепят частта в Изборния кодекс, в която се гледа проверката на кода".

Според Петков обвиненията от страна на подкрепящите хартията, че ПП и ДБ са се възползвали от кодовете на машините, за да повишат резултата си, са нонсенс. "Ние сме втора политическа сила, а нашите най-близки партньори са шеста. Щеше ли г-н Борисов да е първа сила, ако имахме кодове?"

ПП дебнели по ъглите депутати от БСП, за да ги разубеждават за хартията

ПП дебнели по ъглите депутати от БСП, за да ги разубеждават за хартията

Въпреки различията, левицата се отзове, ако ги поканят на разговори

Пред БНТ зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски обясни, че социалистите искат да дадат вариант на онези хора, които не отиват до урните заради липсата на възможност, за гласуване и с хартиена бюлетина. Съобщение за изказването му беше разпространено от БСП.

"Когато отиваме на избори всички искаме да изберем събрание и правителство, които да решават проблемите. Ако 12 години назад във времето сме позволявали на един премиер да управлява възползвайки се от недостатъците - това не означава, че трябва да позволим на нов месия да се възползва от ниската активност. Затова ние от БСП внесохме поправки в ИК - давайки възможност на българските избиратели да отидат и гласуват", посочи той.

"Внесохме и премахване на тъмните стаички - ще има само паравани и всеки ще може свободно да си упражни правото на глас. Ще има видео заснемане и записване на процеса. 12 хиляди секции и 90 хиляди български граждани с още толкова наблюдатели и застъпници - не е ли по-добре 180 хиляди души бъдат свидетели на процеса вместо няколко човека, които държат кодовете? Ако всеки си свърши отговорно работата - ще имаме честни и прозрачни избори", каза още Свиленски.